Meteorologiska institutet: Röken från skogsbränderna i USA har nått Finland

Nasas uppskattning över hur rökmolnen från skogsbränderna i USA rör sig över Finland på måndag 21.9 klockan 15.00. Bild: NASA/TT

Himlen över Finland färgas röd av rökmoln från skogsbränder i USA. Rökmolnen påverkar inte luftkvaliteten.

USA:s västkust plågas fortfarande av markbränder. Nu har röken från bränderna nått Finland, meddelar Meteorologiska institutet på måndagen.

– Enligt NASA:s uppskattning är rökmolnet över Finland som störst i dag på eftermiddagen och på kvällen, säger Antti Lipponen, forskare på Meteorologiska institutet, i ett pressmeddelande.

Det har tagit ungefär en vecka för röken att nå Finland. För tillfället är omfattningen av rökmolnet över 20 miljoner kvadratkilometer, det vill säga större än Ryssland. På söndagen var rökskiktet ungefär 3 kilometer tjockt.

Påverkar inte luftkvaliteten

Rökmolnen rör sig på 3-10 kilometers höjd och påverkar inte luftkvaliteten.

– Eftersom rökmolnen rör sig på flera kilometers höjd förväntar vi oss inte att luftkvaliteten på marknivå kommer att försämras märkbart, säger Pia Anttila, specialforskare vid Meteorologiska institutet, i ett pressmeddelande.

Röken kan ändå färga solnedgången röd, vilket syns bäst i södra Finland och i västra Lappland. I mellersta Finland kan molntäcket hindra folk från att se fenomenet.

Förra gången rök från markbränderna i Nordamerika rörde sig över Finland var i juni 2019. Även rök från bränder i Ryssland kommer med jämna mellanrum till Finland. I juni-augusti 2010 försämrades luftkvaliteten märkbart i östra Finland på grund av en brand i Ryssland.

Vid västkusten i USA uppstår det varje år markbränder – den värsta säsongen är juli-november. California Department of Forestry and Fire Protection rapporterar att markbränderna 2020 har varit de värsta i Kaliforniens historia. Att markbränderna blir kraftigare tror man beror på klimatförändringen.

Rökmolnens färd över Skandinavien kan följas via Meteorologiska institutets satellit SAMPO.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning