Meteorologen: Se upp för hård vind hela helgen!

Längs västkusten väntas regnskurar under midsommardagen. Bild: SPT

Förra sommaren var varm, men midsommaraftonen var däremot inte så varm. Årets midsommarafton var betydligt svettigare.

I fjol bjöd midsommaraftonen på en temperatur på högst 18,9 grader som uppmättes i Ilomants. I år uppmättes betydligt högre temperaturer.

– I Norra Savolax steg temperaturen till 28,5 grader. Liknande temperatur uppmättes också i Kuopio och S:t Michel, säger jourhavande meteorolog Juha Tuomala på Meteorologiska institutet.

Den varmaste midsommaren var år 1999.

Midsommardagen bjuder på regnskurar

Midsommarfirarna som vistas på havet får vara beredda på hård vind, upp till 20 meter i sekunden.

– Temperaturen håller sig kring 14-19 grader längs västkusten. I södra delarna är det lite varmare, ungefär 19-22 grader, säger Tuomala.

I Österbotten får man räkna med ytterligare regnskurar och även åska under kvällen. Längre söderut lär det vara uppehållsväder hela midsommardagen.

Hård vind ännu på söndag

De som kommer tillbaka från sina sommarstugor på söndag måste vara försiktiga på havet eftersom det fortfarande kan blåsa upp till 15 meter i sekunden.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning