Meteorologen: Ingen vinter i sikte – exceptionellt varmt i södra Finland

Oklart om det blir någon vinter i söder. Joggare vid Tölöviken på nyårsafton. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Normalt brukar vintern inledas i södra Finland omkring den 21 november. Men den här säsongen är exceptionell: I söder har vintern inte börjat enligt Meteorologiska institutet. Väderleksprognoserna för januari låter dessutom förstå att det inte kommer att vankas någon riktig vinter under hela månaden.

Grönskande gräsmattor och rabatter som knoppas bevisar för lekmannen att vintern inte är här än. Färska siffror från Meteorologiska institutet slår fast att det inte bara känns som om vintern inte har kommit i gång – det är på det viset. För att meteorologerna ska deklarera att vintern börjar, krävs att dygnets medeltemperatur bestående sjunker under nollstrecket och inget i meteorologernas prognoser antyder att det kommer att bli någon vinter under januarimånad.

December var exceptionellt varm i södra Finland. Medeltemperaturen för hela december låg 4,5 grader över det normala. Det milda, för att inte säga varma vädret visar inga tecken på att avta.

– Vid Ishavet ligger ett lågtryck, men söder om det har vi sydvästliga varma luftströmmar. På fredag utlovas fem plusgrader i söder, berättar jourhavande meteorolog Iiris Viljamaa, vid Meteorologiska institutet.

Till veckoslutet sjunker temperaturerna temporärt då svalare luft tränger in från norr, men från och med trettondag som infaller på måndagen stärks de västliga vindarna varpå kvicksilvret återigen klättrar upp till femgradersstrecket.

Varmt månaden ut

Den som i söder väntar på riktigt vinterväder väntar förgäves. Europacentret för medellånga väderprognoser som tillhandahåller en av de största superdatorkomplexen i Europa och världens största arkiv av numerisk väderprediktionsdata har tagit fram prognoser för hela januari.

– Ovanför Stilla havet ligger ett högtryck medan det är kallare än normalt i Nordamerika. I Europa blåser varma västliga vindar som bäddar för en lång varm period under hela månaden, kanske till och med in i februari, säger Viljamaa.

Under den pågående veckan ligger temperaturerna mellan sex och tio grader över det normala och nästa vecka mellan tre till fem grader varmare än vanligt, förklarar Viljamaa med hänvisning till de europeiska vädermodellerna.

Definitionen termisk vår innebär att dygnets medeltemperatur i en vecka måste ligga över noll. Kan man därmed slå fast att våren har börjat i södra Finland? Så är ändå inte fallet enligt experterna:

– Årstidsgränserna är konstruerade och inte enbart bundna till temperaturen. December, januari och februari räknas som vintermånader. För att det ska bli vår krävs inte bara plusgrader, utan också solljus, säger Eveliina Tuovinen, även hon meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Inte bara december var påfallande varm. Snittemperaturen för 2019 i hela landet var 0,9 grader varmare än under mätperioden 1981–2010.

Det är inte bara hos oss som man slipper frysa. I mellersta Norge uppmättes på torsdagen alla tiders värmerekord för januari, 19 grader i Sunndalsøra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning