Meteorolog: Vinden blir ännu kraftigare natten till söndag

Regnet fortsätter ösa ner under hela helgen, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet. Havsvattenståndet är också högt. Bilden från Drumsö i Helsingfors. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

De hårda vindarna håller i sig hela helgen. Men håll ut – för nästa vecka väntas kallare och klarare väder.

I dag lördag kan man speciellt i de södra delarna av landet förvänta sig regn, rusk och mycket hårda vindar.

– I Nyland och Egentliga Finland har man redan under lördagsmorgonen fått uppgifter om tiotals fallna träd. Det kommer nog fortsätta så under hela dagen, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Enligt Korpela är vindhastigheten uppe i stormstyrka på havsområdena och hårda vindbyar drabbar även fastlandet. Norrut kommer man lättare undan.

– Dessutom vänder vinden västerut under natten till söndag och blir ännu starkare, men bara för en stund.

Ett regnområde rör sig snabbt över Österbotten under natten, och det kan också föra med sig hagelskurar eller till och med snö.

På söndagsmorgonen väntas vinden avta en aning och solen kan i bästa fall visa sig på vissa ställen, speciellt i Nyland, säger Korpela.

Många varningar

Kring kustområdena och i södra Finland ligger temperaturen kring 5 plusgrader under hela helgen.

Korpela säger att det finns för många varningar för att räkna upp dem alla. Varningarna kan man ta del av på Meteorologiska institutets webbplats.

– Speciellt kan man nämna de höga vattenstånden som kan tillföra problem på vissa områden som i Österbotten.

Kallare nästa vecka

Korpela säger att man ännu kan förvänta sig blåsigt och milt väder under måndagen, men sen ska vinden avta.

– På tisdagen blir det kallare i hela landet med några minusgrader. Dessutom utlovas uppehållsväder med sol.

I de allra sydligaste delarna av Finland är tisdagen ännu oklar, eftersom en snöby tidigare väntades dra över området på tisdagen. Enligt Korpela finns det nu en chans att Baltikum i stället får ta del av snöfallet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning