Meteorolog varnar för blixthalka och snö som faller ner från taken

Under fredagen och helgen kommer temperaturen ligga kring noll eller på plus i Helsingfors. Därför kan det bli särskilt halt på gångvägar och oplogade gator. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Natten mot fredag har temperaturen stigit i Helsingfors, vilket leder till att vägarna blir mycket hala.

– Regnområdet passerade Helsingfors tidigt under natten, säger jourhavande meteorolog Jari Tuovinen vid Meteorologiska institutet.

Till största delen kom nederbörden i form av snö, men i regel ökade snötäcket med bara några millimeter i Helsingfors, Esbo och Vanda.

Däremot har temperaturen slagit om till plusgrader. I Kajsaniemi har snötäcket minskat med en centimeter under natten.

– Det vi ser nu är att tung snö eller underkylt regn trycker ihop snötäcket. Om det duggar på den ytan blir gångvägar och mindre oplogade gator mycket hala, säger Jari Tuovinen.

Speciellt halt blir det mot kvällen, då snön pressas ihop ytterligare i det milda vädret.

Vad händer nu med den snö som samlats på hustak?

– Det beror såklart på takytan, men är taket i plåt kan snömassorna gott och väl glida ner nu när temperaturen stiger, säger Tuovinen och tillägger:

– Jag har själv upplevt att snön samlats på tak som vetter mot väst, eftersom det oftast blåst från sydost när det har snöat.

Vilka tips skulle du ge dem som ger sig ut nu?

– Akta dig för halkan. Själv tog jag på mig dubbskor. Det är lite knepigt inomhus men definitivt värt det ute på gatorna, säger Tuovinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning