Mesi Kissaniitty är årets regnbågsungdom

Setas ungdomsutskott betonar att 14–åriga Mesi Kissaniitty är modig och målmedveten och strävar efter förändring. Bild: Seta

Människorättsorganisationen Setas ungdomsutskott utsåg i helgen årets regnbågsungdom. I år tilldelades Mesi Kissaniitty från Helsingfors titeln.

Erkännandet tilldelas en regnbågsungdom som tack för deras engagemang och insatser för hbtiqa–ungdomar, det vill säga en ungdom som bland annat jobbar för regnbågsungdomars rättigheter och välbefinnande.

Allmänheten hade nominerat mer än femtio kandidater via sociala medier. 14–åriga Mesi Kissaniitty stack enligt juryn ut ur mängden.

Kissaniitty har i olika medier talat öppet om sina erfarenheter av att vara ung och trans. Dessutom har hen aktivt jobbat för en ny translag. Kissaniitty beskrivs av flera personer som modig och en som vågar vara sig själv.

– För många är Mesi en förebild. Mesi har gett hopp åt andra ungdomar som kämpar med sin identitet. Genom att ge intervjuer har hen också ökat på synligheten och kunskapen om unga transpersoner och deras behov, skriver Setas ungdomsutskott i ett pressmeddelande.

Utskottet påpekar också att Kissaniitty målmedvetet eftersträvar förändring.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning