Mesi Kissaniitty är årets regnbågsungdom

Setas ungdomsutskott betonar att 14–åriga Mesi Kissaniitty är modig och målmedveten och strävar efter förändring. Bild: Seta

Människorättsorganisationen Setas ungdomsutskott utsåg i helgen årets regnbågsungdom. I år tilldelades Mesi Kissaniitty från Helsingfors titeln.

Erkännandet tilldelas en regnbågsungdom som tack för deras engagemang och insatser för hbtiqa–ungdomar, det vill säga en ungdom som bland annat jobbar för regnbågsungdomars rättigheter och välbefinnande.

Allmänheten hade nominerat mer än femtio kandidater via sociala medier. 14–åriga Mesi Kissaniitty stack enligt juryn ut ur mängden.

Kissaniitty har i olika medier talat öppet om sina erfarenheter av att vara ung och trans. Dessutom har hen aktivt jobbat för en ny translag. Kissaniitty beskrivs av flera personer som modig och en som vågar vara sig själv.

– För många är Mesi en förebild. Mesi har gett hopp åt andra ungdomar som kämpar med sin identitet. Genom att ge intervjuer har hen också ökat på synligheten och kunskapen om unga transpersoner och deras behov, skriver Setas ungdomsutskott i ett pressmeddelande.

Utskottet påpekar också att Kissaniitty målmedvetet eftersträvar förändring.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning