Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: Odd Andersen/AP/TT

Från och med mitten på juni kan tyskarna räkna med att få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder, om coronasituationen tillåter det. Det visar ett dokument som nyhetsbyrån DPA har tagit del av.

Tyskland har precis som Finland och många andra länder infört en global reseavrådan till följd av coronapandemin.

Men från och med den 15 juni kan avrådan komma att lyftas för EU:s 27 medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein, enligt dokumentet, som regeringen i Berlin ska ta ställning till under onsdagens sammanträde.

Tidigare lättnad

Samtidigt vill tyska regeringen tidigarelägga lättandet av reglerna om social distansering till den 29 juni, en vecka före det tidigare tänkta datumet. Det framgår av ett förhandlingsutkast som tidningen Bild har tagit del av.

Dokumentet slår fast regeringens linje i den pågående förhandlingen med delstaterna om de stegvisa coronalättnaderna, som blivit en konfliktfråga mellan förbundskansler Angela Merkel och flera av ledarna runt om i landet.

Enligt Berlins plan ska tio personer, eller två hushåll, få träffas utomhus i nästa steg. I privata bostäder finns ingen gräns, men de som träffas måste vädra ordentligt och se till att det går att hålla tillräckligt avstånd till varandra.

I nuläget får tyskar bara umgås utomhus med familjemedlemmar och ytterligare en person, samt sedan några veckor tillbaka med ytterligare en familj, och då med 1,5 meters avstånd.

Färre dödsfall

Flera av delstaternas ledare vill gå fortare fram än regeringen i Berlin i återöppnandet av samhället.

Tyskland har Europas största befolkning, men har trots det haft mycket färre dödsfall än andra stora europeiska länder som Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien – drygt 8 300. Många bedömare förklarar den tyska framgången med omfattande testning och en väl utbyggd sjukvård.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning