Merkel vill förlänga tysk nedstängning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild Bild: Michael Kappeler/TT-AP

Smittspridningen i Tyskland har nått nivåer som enligt myndigheterna innebär en överbelastning av sjukvården. Nu vill förbundskansler Angela Merkel förlänga de rådande restriktionerna.

Det nyligen slopade kravet på karantän för hemvändare från några populära turistmål kan också återinföras.

Enligt ett regeringsdokument vill Angela Merkel att restriktionerna ska förlängas till ett ännu inte bestämt datum i april med anledning av den accelererande smittspridningen.

Det nya karantänskravet verkar riktat direkt mot alla de som överväger semester på platser som Mallorca – där smittrisken anses låg och därför inte kräver karantän vid hemresa.

Enligt utkastet ska man rikta in sig på just turistorter där man vet att folk från olika länder kommer att träffas och öka risken för spridning av virusvarianter.

Dokumentet ska ligga till grund för ett möte mellan nationella och regionala ledare på måndagen då man diskuterar nya åtgärder för att få bukt med pandemin. Vid det senaste mötet enades man om en försiktig öppning, trots invändningar från Merkel som varnade för att de mer smittsamma virusvarianterna skulle bli svåra att kontrollera.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning