Merkel vill diskutera Sputnik-köp med Putin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska samtala med Rysslands president Vladimir Putin om köp av det ryska vaccinet Sputnik V. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

Tyskland kommer att samtala med Ryssland om att köpa in doser av coronavaccinet Sputnik V, uppger den tyska hälsoministern Jens Spahn.Samtalet äger rum trots att Sputnik-vaccinet ännu ej är godkänt av europeiska instanser.

– Eu-kommissionen sade under gårdagen att den inte kommer skriva kontrakt för Sputnik som de gjort för andra tillverkare. Så jag sade att då håller vi bilaterala samtal med Ryssland, säger Spahn till det tyska tv-bolaget WDR.

Ministern uppgav dock inte när samtalen kan tänkas äga rum, men han tillade att de kommer kretsa kring praktikaliteter så som leveransdatum.

– För att verkligen göra skillnad så skulle de första leveranserna behöva anlända inom de kommande två till fem månaderna, fortsätter han.

Fram tills nu har Tyskland skött upphandlingen av vaccin gemensamt med resten av EU. Landet har därför fått vaccinleveranser från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca. Även vaccin från tillverkaren Johnson & Johnson förväntas rulla in i landet.

Trots det finns en växande missnöje i Tyskland med stigande smittotal i kombination med försenade vaccinationsleveranser.

Den sydtyska delstaten Bayern meddelade i onsdags att man skrivit ett tidigt avtal med en rysk tillverkare om att köpa licenser för 2,5 miljoner doser av det ryska Sputnikvaccinet, så fort vaccinet godkänns av europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Ett liknande besked kom under torsdagen från den östtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning