Merkel och Trump i telefonsamtal: Vill ha hårdare sanktioner mot Nordkorea

Bild: Lehtikuva/AFP/Kay Nietfeld

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump är överens om att fler sanktioner måste införas mot Nordkorea på grund av landets kärnvapenprov i helgen. Det framgår i ett pressmeddelande från Merkel.

I ett telefonsamtal var Merkel och Trump överens om att FN:s säkerhetsråd bör godkänna nya och strängare sanktioner snabbt.

I pressmeddelandet sägs det att de kom överens om att söka mer stöd i Europa för skärpta sanktioner. Avsikten är att lösa krisen på ett fredligt sätt, sägs det i pressmeddelandet.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade på krismötet som FN:s säkerhetsråd höll på måndagen att USA vill förhandla om utökade sanktioner den här veckan och att en omröstning borde hållas på måndag nästa vecka.

Säkerhetsrådet har godkänt sammanlagt sju sanktionspaket mot Nordkorea sedan 2006, då landet utförde sitt första kärnvapenprov.

Sydkorea höll stor marinövning

Samtidigt har Sydkoreas marinkår hållit en stor krigsövning i Japanska havet i dag. Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterar att Sydkorea vill visa Nord att landet klarar av att svara på det nordkoreanska hotet med samma mått.

I övningen användes bland annat ett örlogsfartyg på 2 500 ton, ett bevakningsfartyg på 1 000 ton och ett missilfartyg på 400 ton.

– Om fienden provocerar ovan eller under vatten slår vi genast tillbaka, säger kapten Choi Young-chan i ett pressmeddelande.

Det var den andra övningen som Sydkorea genomförde efter att Nordkorea genomförde sitt kärnvapenprov tidigt i söndags. Sydkorea svarade genom att provskjuta en ballistisk robot sent samma kväll.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning