Mercedes trivs inte i Singapore

Tajta kurvor. Valtteri Bottas och teamet förutspår en krävande helg för Mercedes i Singapore. Bild: Roslan Rahman / AFP / Lehtikuva

Mercedes har ofta uppgett att Singapore kan bli deras sämsta lopp den här säsongen. Banan passar inte bilen säger man. Och tittar man på statistiken de nio lopp sedan 2008 som körts så har de rätt.

Sebastian Vettel har vunnit fyra gånger sedan 2008, tre med Red Bull och ett lopp med Ferrari. Fernando Alonso har vunnit två lopp (med Ferrari och Renault), lika många som Lewis Hamilton vars ena seger kom med McLaren. Totalt har Red Bull vunnit tre gånger, Ferrari två, Mercedes två, då Nico Rosberg vann förra året, och McLaren en gång.

Mercedes taktik i år? Full attack i tidskvalet i dag på den krävande över fem kilometer långa banan som slingrar sig runt Marina Bay.

Banan har få raksträckor där Mercedes kan utnyttja sin starkare motor men desto fler kurvor som har varit och kan bli även denna gång en nackdel för Valtteri Bottas och Lewis Hamilton. Plus det faktum att bilarna är bredare än förra året och det gör det ännu svårare för de som ligger bakom att försöka attackera.

– Därför är det ännu viktigare att ha en så bra startplats som möjligt och en viktig aspekt är att kunna optimera inställningarna inför kvalet, säger Bottas.

– I vanliga fall är vår bil bra i kvalet och vi har startat från pole position i 10 av 13 lopp den här säsongen. Förra året startade ju Nico Rosberg från första rutan och vann ohotad. Vi vet att det här inte är ett av våra favoritlopp men jag tror ändå att vi kan få ett bra resultat.

Teknikproblem

Trots de stora framgångarna har Mercedes haft problem med inställningarna och självaste teamchefen Toto Wolff har mer än en gång kallat bilen för en diva. Och den var på uruselt humör i Ryssland, Monaco och Ungern där teamet hade sina sämsta kval.

– Man vet aldrig hurdan bil man får, säger Lewis Hamilton.

– När vi lyckas med att ställa in den så att man vågar satsa, som i de två sista loppen, kommer vi att vara starka.

Men även om det går som den trefaldige mästaren vill är det inte bara Ferrari som kan ställa till med problem. Red Bull är det team som vunnit flest lopp och räknas av denna gång som om inte en stor favorit så åtminstone som en skrällfärdig svart häst.

– Jag tänker bara positivt och kom till Singapore med en enda tanke. Att vinna, säger Hamilton.

"Spelar ingen roll vem experterna har som favorit"

Kimi Räikkönen ser inte ut att trivas i Singapore med det varma klimatet och den höga luftfuktigheten. Finländaren är dock inte ensam. Många av européerna stönar och flera mekaniker har virat handdukar runt pannan för att hindra att svetten rinna ner i ögonen.

– Hur tufft loppet kommer att bli för kroppen beror helt och hållet på vädret, förklarar Räikkönen.

Under fredagen låg luftfuktigheten på nästan 80 procent och det var 28 grader varmt. Vad som gör det vindstilla är att banan är omringad av skyskrapor som blockerar vinden.

Skall man tro väderexperterna kan helgens väder passa Räikkönen. Prognosen lovar regn under båda dagarna och kallare väder. Om man nu kan kalla 26 grader för kallare.

Många ser Scuderia som favorit på den svåra banan. Räikkönen vägrar klä på sig favoritmanteln.

– Jag vet inte om vi är favoriter och det faktiskt inget som jag går och tänker på. Det är samma diskussion varje gång om vem som är favorit. Men det är först när vinnaren kör över linjen som vi vet om det var favoriten som vann eller om det blev en överraskning. Så det spelar ingen roll vem experterna har som favorit för det är absolut ingen garanti, säger Räikkönen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning