Mera välvilligt än kalasroligt

Amy Schumer får för sig att hon är världens hetaste kvinna. Bild: Mark Schäfer

Amy Schumer slår i huvudet och blir lyckligt omedveten om att spegeln ljuger.

KOMEDI

I Feel Pretty

Regi och manus: Abby Kohn och Marc Silverstein. Foto: Florian Ballhaus. I rollerna: Amy Schumer, Michelle Williams, Tom Hopper, Rory Scovel.

Amy Schumer (Trainwreck, Inside Amy Schumer) är en rolig kvinna, en komedienn som då inte drar sig för att bjuda på sig själv. Om det så innebär att det trådsmala ratas till förmån för en extra viktklass.

Mera om detta i Abby Kohns och Marc Silversteins I Feel Pretty, en komedi om dålig självkänsla och lite bättre sådan. Tänk Törnrosa utan festblåsa och det bränns.

Renee Bennett (Schumer) jobbar för ett kosmetikföretag, på webbavdelningen. Det innebär att hon sitter och trycker i en källarvåning i Chinatown, det vill säga när Renee inte i ett desperat försök att omvandla sig själv håller till på gymmet.

Så där fortsätter det, dag ut och dag in, tills Renee faller av motionscykeln, slår huvudet, och plötsligt vågar se sig själv i spegeln. Typ "jag vet att jag ser bra ut."

Mera än så behövs inte för att hon ska snacka sig till en plats som receptionist och vid sidan av detta charma såväl ägaren (Lauren Hutton) som blondinbellan till dotterdotter (Michelle Williams), firmans ansikte utåt. Även en pojkvän (Rory Scovel) dyker upp i bilden.

Problematiskt

Nåväl, för att vara en komedi är I Feel Pretty inte helt oproblematisk.

Amy Schumer går på som en annan Bridget Jones, lyckligt omedveten om att spegeln så att säga "ljuger". Vilket inte hindrar filmen från att i finalpasset bryta ut i en kärleksförklaring till den inre skönheten, till den förlorade självkänslan.

Vackert så, men av en komedi förväntar man sig nog lite större skratt. I den meningen var Bridesmaids, en inte så avlägsen släkting, bra mycket vassare och fräckare därtill.

I Feel Pretty fastnar liksom mellan två stolar, de goda intentionerna till trots.

Krister Uggeldahl

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning