Mera A-klass

Nya Mercedes-Benz A har rena och tidlösa linjer utan onödiga bockningar och andra krumelurer. Bilderna är med A 200 AMG Line. Bild: Bo Ingves

Nya Mercedes-Benz A landar i butikerna det här veckoslutet. Hbl provkörde bilen för några veckor sedan, och den visade sig vara både snygg, lättkörd och rymligare än tidigare.

Det ska sägas direkt: det är roligt att köra nya Mercedes-Benz A. Den var lika lättkörd på vindlande kroatiska bergsvägar och i stadstrafik som på motorvägarna.

Bilens styrning är responsiv och bilen suger sig också i högre hastighet genom kurvorna utan att luta eller kränga. Bilen var också exemplariskt tyst på sträckor där vägarna kändes lika grovkorniga som här i Finland. Eftersom mankhöjden är låg gäller det i alla fall att akta sig för alltför ojämna vägar om man vill undvika bottenkänning.

Baktill finns det nu så gott om utrymme att man kan tala om en familjebil i den mindre premiumklassen. Huvudkonkurrenter är bilar som BMW 1 och Audi 3. Bild: Bo Ingves

Bagageutrymmets öppning är mýcket bredare än tidigare. Bild: Bo Ingves

Nya A klass är en kompakt bil på drygt 4,4 meter, 12 cm längre än föregångaren. Kupén erbjuder inga limousinutrymmen, men framtill sitter man riktigt bra och baksätet är klart rymligare än i föregångaren. Bagageutrymmet på 370 liter kunde vara större, men åtminstone är lastöppningen nu hyggligt stor.

Trevliga motorer

Bilen kommer till en början med tre motoralternativ. Den som mest betonades var den helt nya bensinmotor på 1,33 liter som sitter i A 200 och som utvecklats tillsammans med Renault. Den har imponerande 163 hästkrafter och cylinderavstängning, är tyst och behaglig till sitt väsen samt reagerar snabbt på gasfoten.

Dieselmotorn på 1,5 liter och 116 hästkrafter är bekant från tidigare, men har uppgraderats på alla väsentliga punkter. En kort provtur visade att också den är lättkörd, om än inte lika körglad som bensinmotorn.

Den tredje motorn är en bensinmotor på två liter och 224 hästkrafter som HBL inte fick tillfälle att provköra.

Prisintervallet ligger i praktiken mellan 32 600 euro (180 d A Business Style) och 46 800 euro (250 A Business AMG). Därtill finns ett brett urval tilläggsutrustning för den som vill lyxa till bilen eller höja säkerheten ytterligare. Redan som grundutrustad erbjuder bilen bland annat backkamera, aktiv vingelvarnare, farthållare och regnsensor samt kollisionsvarnare.

Till att börja med finns nya A klass endast med automatväxel. Senare i år kommer A 200 också manuellt växlad och är då drygt 1 000 euro billigare än automatversionen.

För tekniskt?

Tillverkaren har satsat mycket på att utveckla informations- och underhållningssystemet MBUX (Mercedes-Benz User Experience) som begår sin premiär i nya A-klass.

Framför allt betonas systemets röststyrning som kan aktiveras genom att säga "Hej Mercedes". Sedan borde man i princip kunna styra många funktioner som temperatur, radio och navigation med rösten.

Under ett empiriskt test vid provkörningen visade sig inte röststyrningen från sin styvaste sida. Systemet borde i alla fall vara självlärande och precisionen ökar säkert när systemet är inställt på ens modersmål. Svenska lär finnas med bland språkvalen från början, men exempelvis inte finska fast bilen senare i år börjar monteras i Finland.

Systemet kan styras också från ratten, pekskärmen och med en tryckkänslig platta mellan framsätena. Provturen var så pass kort att jag inte hann bekanta mig med mer än en del av alla finesser som systemet erbjöd, eftersom huvuduppgiften trots allt var att köra bilen. Som tur är finns det också fysiska knappar för dagliga funktioner som att ställa in värmen och fläkten.

Panelen med mätartavla och pekskärm ger så mycket information att det kan bli för mycket av det goda. Bild: Bo Ingves

Navigationssystemets livebild då en korsning närmade sig gjorde det lättare att hitta rätt avtag. Bild: Bo Ingves

Långkörare

Interiören har helt designats om kring en digital mätarpanel där mätartavlan och pekskärmen nu ligger i en gemensam rektangulär ram på instrumentbrädan ovanför raden av ventilationsöppningar. I grundversionen är de två skärmarna på sju tum och i dyrare versioner på drygt 10 tum.

Systemet fungerar, visst, men panelen känns lite påklistrad och är tillsammans med den massiva ventilraden kanske inte en estetisk fullträff i allas ögon.

Framsätena gav bra stöd åt kroppen och var dessutom riktigt stiliga. Med den här bilen tror jag att man kör långa sträckor utan att tröttna. Under tiden kan man ju prata med bilen och få veta intressanta detaljer om snart sagt vad som helst, så länge bilen har internetuppkoppling och förstår vad du säger.

Pris: 36 300 euro.

Slagvolym: 1332 cm3.

Effekt: 163 hk/ 250 Nm.

Topphastighet: 184 km/t.

Acceleration 0–100: 8,0 sek.

Snittförbrukning: 5,3 l/100 km.

CO2-utsläpp: 123 g/km.

Bagageutrymme: 370 liter.

Mått, mm: (L/B/H): 4419/1796/1440.

Egen vikt: 1375 kg.

+ Körbarhet, fördomsfri teknik.

- Bagageutrymmet, mängden teknik.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning