Mer virusdrabbade områden får trots allt inte fler coronavaccin

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att coronaläget förbättrats avsevärt i hela landet. Bild: Mara Leppä

Till följd av det förbättrade coronaläget kommer Institutet för hälsa och välfärd inte att förse en del områden i landet med fler vaccindoser än andra.

Enligt statsrådets förordning från tidigare i april skulle Institutet för hälsa och välfärd under maj månad förse svårt virusdrabbade områden med fler coronavaccin än andra områden där coronaläget är bättre.

Eftersom coronaläget förbättrats avsevärt i hela landet kommer det inte nu att bli någon omfördelning, bekräftar institutets överläkare Hanna Nohynek.

Enligt statsrådets förordning skulle omfördelningen ske först efter att riskgrupperna vaccinerats och endast om coronaincidensen i ett sjukvårdsdistrikt överskrider 100.

Under april månads sista dag är incidensen högst, 98,2, i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Statsrådets förordning är i kraft endast till slutet av maj.

Nohynek tror inte att coronaläget kommer att försämras så kraftigt att omfördelningen trots allt skulle behövas. Dessutom växer vaccinleveranserna ständigt.

– I framtiden kommer Finland antagligen att ha fått så mycket fler vaccin att en åtgärd som denna inte är aktuell, säger Nohynek.

Svenska Yle var först med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning