Mer sannolikt att sikta fjällrävsungar i Finland

Enligt WWF har det under den senaste tiden har fjällrävsbestånden återhämtat sig i många fjällområden i Sverige och Norge, och även i Finland har det gjorts fler iakttagelser om fjällrävar än tidigare. Bild: Mostphotos

I norra Lappland har det de senaste åren gjorts fler observationer om fjällräv än tidigare.

Enligt Världsnaturfonden WWF tror experterna att det är mer sannolikt att fjällräven parar sig i Finland än på årtionden. På en kurs som för närvarande pågår i Kilpisjärvi har Forststyrelsen och WWF utbildat sammanlagt tjugo frivilliga för att hitta eventuella boplatser för att inte missa häckningen.

Fjällrävar med ungar observerades senast i Finland år 1996 enligt WWF.

Enligt WWF har det under den senaste tiden har fjällrävsbestånden återhämtat sig i många fjällområden i Sverige och Norge, och även i Finland har det gjorts fler iakttagelser om fjällrävar än tidigare.

Fjällräven får lite hjälp på traven i och med utplacerad tillskottsnäring, skriver WWF och Toivanen i pressmeddelandet. Bild: Mostphotos

Under 2021 har det levererats automater för utfodring av fjällrävar i terrängen och för närvarande pågår en inventeringskurs över fjällrävens boplatser som arrangeras av WWF och Forststyrelsen.

Fjällrävarna använder ofta gamla grottor som deras förfäder grävt på gynnsamma ställen. Dessa boenden förblir identifierbara i terrängen även efter att ha varit obebodda i årtionden.

"Sveriges, Norges och Finlands gemensamma fjällrävsbestånd är för närvarande uppskattningsvis 400 vuxna individer. I och med att beståndet ökar med hjälp av skyddsåtgärderna i grannländerna är vårt realistiska mål att få den att para sig också i Finland", skriver WWF:s programdirektör Petteri Tolvanen i ett pressmeddelande.

Det är andra gången Forststyrelsen och WWF ordnar utbildning i inventering av boplatser för den akut hotade arten fjällräv i Finland.

"Kärleken till den känsliga naturen i det arktiska området har fört mig på många vandringar där jag har fått bekanta mig med fjällrävarnas liv. Frivillig inventering av bon erbjuder ett konkret sätt att delta i arbetet för att skydda fjällräven", skriver Tea Ahjosaari, som deltar i utbildningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning