Mer gratis preventivmedel för unga i Helsingfors

Unga i Helsingfors föreslås få gratis p-piller i ett år. Bild: Mostphotos

Unga i Helsingfors ska få gratis p-piller och p-ring för ett år, och p-kapsel och hormonspiral ska alltid erbjudas gratis för unga under 25, föreslår stadsstyrelsen.

Redan nu erbjuder staden gratis p-piller de tre första månaderna och den första hormonspiralen eller p-kapseln är avgiftsfri. Stadsstyrelsen behandlade på måndagen en motion om gratis preventivmedel för unga under 25, och föreslår att rätten utvidgas. Enligt förslaget ska staden också dela ut fler gratis kondomer och satsa mer på sexualupplysning och hälsorådgivning i bland annat skolor och ungdomsgårdar.

Helsingfors föreslås följa Vandas exempel och erbjuda gratis hormonkapsel eller spiral till alla som gjort abort och till klienterna inom rusmedelsvården.

Aborterna bland unga under 24 år har minskat klart under de senaste fem åren. I Helsingfors var minskningen 22 procent, i Esbo 25 procent och i Vanda hela 40 procent. Däremot är det fler av dem som gör abort som varit med om en abort redan tidigare. Antalet som smittas av könssjukdomar har minskat med 6,5 procent på fem år.

Terhi Koulumies (Saml) motförslag om att staden i första hand ska erbjuda unga under 25 år kondomer som preventivmetod och satsa på upplysning och testning för könssjukdomar röstades ned med siffrorna 9 mot 6. Stadsstyrelsens förslag går nu vidare till fullmäktige.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning