"Mer färg åt folket!" Maximalism är den nya trenden

Leonor Juhl Kristiansson älskar färg och roliga saker. Hennes stil ringar in en av årets stora trender: maximalismen. Där blandas färg, form och personliga prylar. Bild: Thomas Johansson/TT

Glöm rena ytor, strama linjer och en färgpalett i grått. Nu ska våra hem spraka av färg och väcka nyfikenhet med roliga prylar och personliga möbler. Maximalismen är här.

Vi har alla sett de minimalistiska hem som dominerat inredningsmagasin och bostadsannonser de senaste åren. Vita, luftiga sällskapsytor med få möbler, blanka kök som för tankarna till sterila laboratorier och sovrum förvillande lika exklusiva hotellrum. Det är stramt, återhållsamt och innehåller sällan något som skvallrar om vem det är som faktiskt lever där.

Nu verkar pendeln ha svängt. Minimalismen får ge plats för maximalismen. Det är dags att öppna färgpytsarna, damma av loppisfynden och skylta med ärvda möbler.

Leonor Juhl Kristiansson har ett färgsprakande och personligt hem. Hon välkomnar den maximalistiska stil som är populär just nu. "Jag har alltid haft mycket mönster, färger och saker i mitt hem. Jag tror allt fler vill inreda mer unikt." Bild: Thomas Johansson/TT

Glatt och kul

Leonor Juhl Kristiansson driver bloggen och Instagramkontot "Fröken Turkos". Hon har arbetat med inredning som stylist och fotograf i många år och har sett trender komma och gå. Själv har hon alltid älskat färg och prylar och välkomnar den livsbejakande ösa på-filosofin.

– Det är ett mer lekfullt sätt att inreda på, med många färger och saker. Man skulle kunna kalla det för prylsamlarens stil.

Hon uppmuntrar människor att våga ta ut svängarna och skapa miljöer som sätter fantasin i rörelse. Hennes eget hem i Billdal, Göteborg, är ett levande exempel.

När en hylla nästan gapar tom i en annars fylld bokhylla lyfts föremålet i ytan fram. Bild: Thomas Johansson/TT

Zandra Rhodes unika hem ställdes ut på Formex-mässan nyligen. Bild: Gustav Kaiser

– Min devis är "Mer färg åt folket!", eftersom jag är övertygad om att det gör oss lyckligare. Jag tycker om att mixa unika prylar och detaljer.

Genom att visa upp saker som bär på en historia berättar man vem man är, och ger också besökare anledning att ställa frågor. Inredningen uppmuntrar till dialog och möten.

Regnbåge

På Inredningsmässan Formex, som nyligen arrangerades i Stockholm, medverkade en av Storbritanniens mesta maximalistförespråkare: Zandra Rhodes. Hon är legendarisk i designvärlden och hennes färgrika kläder har burits av inga mindre än prinsessan Diana, Debbie Harry och Kylie Minogue. En kopia av hennes hem visades upp för mässbesökarna. Installationen kan bäst beskrivas som en salig blandning av färg och udda prylar. Det första hon gjorde när hon flyttade in var att måla en gigantisk regnbåge som sträcker sig över golvet och upp längs väggarna.

Gruppera mera

Men om man inte vill gå så långt som att leva i en regnbåge, eller att ens hem ska se ut som ett bortglömt loppislager? Leonor Juhl Kristiansson medger att det är bra att ta till några knep för att stilen inte ska bli överdrivet rörig.

– Det får inte bli så plottrigt att man aldrig vet vad man ska vila ögonen på. Man får jobba med färg och form för att skapa lugn och tydlighet.

Det gör man genom att gruppera sakerna i vackra kompositioner i stället för att sprida ut dem överallt. Samla till exempel alla hemmets vaser ovanpå ett skåp. Jobba med motsatser – högt och lågt, runt och fyrkantigt.

– Man kan ha en bricka och arrangera tio olika ljusstakar på den. Ytan blir mer begränsad och intrycket inte lika rörigt.

Tre byråer och ett skåp i samma träslag står tillsammans mot en vägg i sovrummet. Effektfullt och praktiskt på samma gång. Bild: Thomas Johansson/TT

Samma princip går att praktisera på större föremål. Leonor har ställt tre byråer och ett skåp – alla i samma träslag – tillsammans mot en vägg i sovrummet. Två byråer står ovanpå varandra. Effekten är slående samtidigt som arrangemanget är praktisk.

Tavelväggar är ett roligt sätt att sätta personlig prägel på sitt hem. Variera storleken och ramarna och blanda posters, oljemålningar och foton. Bild: Thomas Johansson/TT

Samma nyanser

Tänk på liknande sätt när det gäller färger. Ös gärna på och blanda olika mönster, men håll ihop helheten genom att välja en färgskala som harmonierar.

– Arbeta hellre med olika mönster, material och strukturer. Hemma hos mig går gardinerna ihop med både soffa, kuddar och mattor – trots att de är helt olika mönster på dem, säger hon.

Den varma och välkomnande känslan får man på köpet. Leonor Juhl Kristiansson tror att det är just det som gör att stilen slår igenom så kraftfullt just nu. Att vi törs vara mer personliga och inte bara kopierar hur det ser ut hos alla andra.

– Det behöver inte vara så allvarligt med inredning. Jag märker att allt fler vågar uttrycka sina egna personligheter och det som är unikt för just dem. Det tycker jag är positivt.

Leonor delar med sig av sina knep på hur du inreder maximalistiskt och färgstarkt utan att det blir kaos.

1. Lek med färger och mönster, men välj gärna en färgskala som harmonierar.

2. Gruppera. Få till en vacker komposition med dina prylar genom att gruppera dem. Använd en bricka där du arrangerar. Ytan blir begränsad och intrycket mer enhetligt. Du kan även använda dig av vackra inredningsböcker som du staplar och sedan ställer dina personliga ting på.

3. Färgstäm. Sätt samman prylar i samma färg. Låt ett skåp eller ett bord bli platsen för din samling. Gruppera även dessa saker. Exempelvis många vaser i olika stil och med varierande mönster men i samma färg eller material.

4. Tavelvägg. Gruppera även på dina väggar. Variera storlekar och ramar på tavlor. Posters, oljemålningar eller vackra foton, blanda motiv och struktur. Skapar både dynamik och en unik känsla.

5. Fyll ditt hem med blommor och blad. Fyll dina fönster och låt det grönska på alla nivåer. Dekorera även övriga rummet med gröna växter och fyll vaser med vackra blomster.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning