Mer ekomat i daghemmen i Helsingfors

Från och med augusti serverar Helsingfors daghem ekologisk mjölk i glasen.Bild: Mostphotos

Från början av augusti serveras barnen i Helsingfors daghem ekologisk mjölk, och andelen ekologiskt producerade råvaror ökar. Det blir också tre nya vegerätter på menyn.

Mätt i kilogram stiger andelen ekologiska råvaror som används på daghemmens meny till 30 procent, eller nivå fyra i programmet Ekotrappan där sex utgör den högsta nivån. Den största förändringen är att daghemmen börjar servera ekologisk mjölk, den fettfria varianten. En annan nyhet är en ekologiskt producerad frukt till efterrätt en gång på tre veckor.

Flera av de ekologiska råvaror som tidigare använts finns kvar på menyn, till exempel flingor, yoghurt och tofu. Andra ekologiska produkter faller bort: pasta, makaroni, bröd, mjöl för bakning, ärter och fil.

– Det är en resursfråga, och då de ekologiska produkterna koncentreras till färre sorter är det lättare att administrera. Samtidigt stiger ändå andelen ekologiska produkter totalt sett och i och med mjölken finns de på menyn varje dag, förklarar produktplanerare Katriina Bernoulli på Helsingfors stads servicecentral.

Staden fortsätter med en vegetarisk dag i veckan för alla på daghemmen, och introducerar tre nya vegetariska rätter under hösten: wok med nudlar och bondbönor, Härkissoppa och purésoppa på batat och pumpa.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00