Mer ekomat i daghemmen i Helsingfors

Från och med augusti serverar Helsingfors daghem ekologisk mjölk i glasen. Bild: Mostphotos

Från början av augusti serveras barnen i Helsingfors daghem ekologisk mjölk, och andelen ekologiskt producerade råvaror ökar. Det blir också tre nya vegerätter på menyn.

Mätt i kilogram stiger andelen ekologiska råvaror som används på daghemmens meny till 30 procent, eller nivå fyra i programmet Ekotrappan där sex utgör den högsta nivån. Den största förändringen är att daghemmen börjar servera ekologisk mjölk, den fettfria varianten. En annan nyhet är en ekologiskt producerad frukt till efterrätt en gång på tre veckor.

Flera av de ekologiska råvaror som tidigare använts finns kvar på menyn, till exempel flingor, yoghurt och tofu. Andra ekologiska produkter faller bort: pasta, makaroni, bröd, mjöl för bakning, ärter och fil.

– Det är en resursfråga, och då de ekologiska produkterna koncentreras till färre sorter är det lättare att administrera. Samtidigt stiger ändå andelen ekologiska produkter totalt sett och i och med mjölken finns de på menyn varje dag, förklarar produktplanerare Katriina Bernoulli på Helsingfors stads servicecentral.

Staden fortsätter med en vegetarisk dag i veckan för alla på daghemmen, och introducerar tre nya vegetariska rätter under hösten: wok med nudlar och bondbönor, Härkissoppa och purésoppa på batat och pumpa.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning