Tystnaden kring företrädarens ovissa öde kastar en skugga över Interpol

Interpols nya chef. Bild: Lehtikuva/AFP/Yonhap

Valet av sydkoreanen Kim Jong-Yang, 57, till ordförande för Interpol var både logiskt och klokt. Men tystnaden kring företrädarens ovissa öde kastar en skugga över organisationen.

Förhandsfavorit till att efterträda kinesen Meng Hongwei på posten som chef för den internationella polisorganisationen Interpol var ryssen Alexander Prokoptjuk, vice ordförande för Europa i Interpols verkställande kommitté.

Interpols generalförsamling valde ändå Kim till Mengs efterträdare i onsdags på sitt årliga möte i Dubai.

Ryssland anklagade omvärlden för politisk inblandning. Rätt har Ryssland så till vida att Interpol, grundad 1923 och kallad vid sitt nuvarande namn sedan 1956, uttryckligen tagit avstånd från all politisk, religiös och rasbaserad påverkan. Att politiker i flera länder protesterat mot valet av Prokoptjuk kan betraktas som politisk inblandning. Litauens parlament röstade enhälligt i tisdags för att överväga att lämna Interpol om Prokoptjuk valdes och flera amerikanska politiker motsatte sig valet av Prokoptjuk. Men samtidigt har Prokoptjuk själv betraktats som ett politiskt verktyg i president Vladimir Putins händer.

Interpol är ett samarbetsnätverk som består av polismyndigheterna i medlemsländerna. Det dagliga arbetet leds av en generalsekreterare, tysken Jürgen Stock (sedan 2014). Interpol har varken en egen polisstyrka eller egna fängelser. Men organisationen har en stor databas med fingeravtryck, bilder och DNA. Därmed är den ett viktigt verktyg för polisorganisationer världen över.

Organisationen kan också skicka i väg ett expertteam efter ett utfört terrordåd eller politiskt mord och på det sättet erbjuda hjälp.

Interpol har också rätt att på begäran av ett enskilt medlemsland eller en internationell brottstribunal lokalisera och gripa en misstänkt brottsling. I dylika fall är det respektive lands polis som verkställer gripandet i enlighet med sitt lands lagar. Inget medlemsland är ändå förpliktat att följa denna av Interpol utfärdade begäran men eftersom systemet bygger på ömsesidig nytta har dessa "röda order" en viss tyngd.

Alexander Prokoptjuk och Meng Hongwei. Arkivbild. Bild: Lehtikuva/AFP/Roslan Rahman

Ordförandeposten är till stor del ceremoniell, men inflytelserik. Prokoptjuk beskylls för att ha stoppat dessa "röda order" av politiska skäl.

I grunden handlar det förstås om mer än Alexander Prokoptjuk. Den internationella misstron mot Ryssland har ökat sedan 2014 och den olagliga annekteringen av Krim. Skulden för förgiftningsfallen i Storbritannien – den förre ryske agenten Alexander Litvinenko 2006 och fallet Sergej och Julija Skripal i mars i år – har lagts på Ryssland och ytterligare undergrävt förtroendet.

I en intervju för BBC i tisdags sade Alexander Litvinenkos änka Marina att Interpols ordersystem skulle missbrukas om organisationen valde en en rysk medborgare till sin chef. "Ingen som ansöker om politisk asyl här i Storbritannien skulle längre kunna känna sig säker efter det", sade hon.

Också den tidigare ryske oligarken Michail Chodorkovskij som befinner sig i exil uttryckte allvarlig oro för att Prokoptjuk skulle vara redo att följa varje order från Kreml, enligt The Guardian.

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj twittrade att han och hans team utsatts för övergrepp från Interpol på grund av politisk förföljelse från den ryska maktapparaten.

Ukrainas inrikesminister uttryckte omedelbar lättnad efter att inte Prokoptjuk valts till chef för Interpol.

Efter att valet av Kim Jong-Yang blivit klart på onsdagsmorgonen finsk tid sade Kim att världen står inför oförutsägbara förändringar som medför stora utmaningar när det gäller allmän säkerhet och trygghet. "Vi behöver en klar vision för att tackla dem. Vi måste bygga en bro till framtiden", sade han.

USA och Storbritannien stödde kraftigt valet av Kim till chef för Interpol för de två återstående åren av den förre chefen Mengs mandatperiod. Valet innebär att ordförandeskapet stannar därmed kvar hos Asien för den tid som ursprungligen avsågs. Kim har verkat som tillförordnad chef sedan Meng försvann under ett besök till sitt hemland Kina.

Mengs öde är fortfarande höljt i dunkel. Han lämnade Frankrike den 20 september och tog flyget från Stockholm till Kina några dagar senare. Samma dag skickade han en emoji föreställande en kniv till sin hustru. Enligt henne ville maken på detta sätt förmedla ett budskap om att han befann sig i fara. Den 4 oktober anmälde hon honom saknad.

Vid det laget hade hon mottagit hot per telefon och internet.

Den 6 oktober krävde Interpol officiellt en förklaring av Kina. Följande dag meddelade de kinesiska myndigheterna att Meng misstänks för att ha tagit emot mutor och att saken undersöks. Interpol fick också ett brev av Meng där denne anhöll om att omedelbart få avgå men har inte nämnt om Mengs beslut kan ha fattats under påtryckning. Mengs hustru har hotat Interpol med rättsliga åtgärder för att organisationen inte undersökt om Mengs avskedsansökan var autentisk eller inte.

Kina har inte heller meddelat var Meng befinner sig.

Trovärdighet är en grundpelare för att Interpol ska kunna möta de utmaningar som Kim Jong-Yang nämner. Valet av Mengs efterträdare var ett steg i rätt riktning i det rådande läget. Men frågorna kring den förre Interpol-chefen Meng Hongweis öde väntar fortfarande på ett svar.

Ju längre svaret dröjer, desto mer befästs uppfattningen om att Interpol trots allt inte är en opartisk polisiär samarbetsorganisation. Det är knappast den klara vision som Kim Jong-Yang talar om.

Yrsa Grüne-Luoma

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46