Mer än ett trick i repertoaren

Iivo Niskanen har blivit en mer mångsidig skidåkare än förut. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Som dag och natt. Skillnaden mellan Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski efter söndagens jaktstarter i Nove Mesto. Båda slutade femma.

Niskanen var ilsken över att ha bommat vad som i praktiken var ett öppet mål. Pärmäkoski tyckte att det "inte är någon katastrof" att vara femma. Jag har svårt att föreställa mig att Niskanen skulle vara nöjd efter att ha blivit femma. Det är den inställningen som gjort att han redan har två OS-guld och ett VM-guld.

Lätt att förstå Niskanens frustration. Dagen innan stod han för sitt livs bästa insats hittills i ett fristilslopp, då han var tvåa bakom Alexander Bolsjunov. Niskanen gick ut som tvåa i jaktstarten på sin favoritsträcka 15 km klassiskt, men med den nionde snabbaste tiden var han först femma i mål.

Under lördagen lyckades Finland perfekt med vallningen. Under söndagen hade Niskanen inte alls lika bra skidor som sina medtävlare från Norge. Skidorna var bakhala och han tvingades slita med armarna i uppförsbackarna.

Precis som i VM i Seefeld tog Niskanen på sig det yttersta ansvaret själv. Precis före start tog han en medveten risk och valde ett par skidor som nödvändigtvis inte hade det bästa fästet. Skäl att komma ihåg varje gång någon kritiserar sina egna skidor: i sista hand är det alltid idrottsutövaren själv som har det sista ordet. Det går inte bara att skylla på skidvallarna.

Niskanen har i övrigt sett ut att ha haft en smärtfri övergång till Fischer, som är det överlägset största skidmärket bland världseliten. Dubbelvinnaren i Nove Mesto, Bolsjunov, kör dock med Niskanens gamla märke, Rossignol – och såg ut att ha utmärkta skidor.

Fristilsloppet visade i vilket fall som helst att Niskanen verkligen gått framåt i fristil. I uppförsbackarna tog han till och med in på Alexander Bolsjunov. Det är främst i de snabba partierna som Niskanens teknik inte ännu riktigt räcker till.

Det är inte bara fristilstekniken som varit en utmaning för Niskanen. Fristil kräver lite mer av lårmusklerna, mera statisk spänning och uthållig styrka. Mest av allt, under de senaste säsongerna har Niskanen prioriterat klassisk stil i träningen. Han har kört största delen av vinterns intensiva träningspass i klassisk stil, för han har förberett sig för VM eller OS. Den här säsongen har han kört en större del av sin hårdträning i fristil, vilket också syns i resultatlistorna. Han är inte längre bara en specialist i klassisk stil, utan har utökat sin repertoar.

Nove Mesto visade också att Niskanen återhämtat sig efter Tour de Ski. Avslutningen gick inte som han hade räknat med på grund av en förkylning, men formen är det inget fel på. Det var nog ett klokt beslut att stå över finska cupen förra veckan, även om det fanns kritiker som ansåg att landslagsstjärnorna osjälviskt borde ha ställt upp för arrangörernas skull.

I helgen väntar en intressant prövning i Oberstdorf, som står värd för skid-VM om ett år. På lördag är det skiathlon och på söndag sprint i klassisk stil.

Oberstdorf har närmast varit känt för sina flacka skidspår, men i VM lär det bli tävlingsbanor med lite större höjdskillnader. Snöbristen är förstås en pest. Jag har fått besked om att helgens skiathlon avgörs på den 3,75 km slinga, som är tänkt att vara det klassiska spåret nästa år i VM.

Niskanen är en av dem som slåss om pallplaceringarna i skiathlon. Det blir förstås svårt att vinna, men han behöver inte heller nödvändigtvis slita ut sig för att splittra fältet under den klassiska sträckan.

Bolsjunov har redan ett bra försprång både i den totala världscupen och i distanscupen, men Niskanen ligger fortfarande bra till, och har visat att han i framtiden verkligen kan vinna världscupen. Han kan också knipa en bunt medaljer i nästa VM och OS.

Pärmäkoski rasade till femtonde plats i den totala världscupen då hon tvingades stå över Tour de Ski. Hon är dock alltid en favorit då hon är med, oavsett sträcka och stil. Under en bra dag är hon tvåa eller trea, också under en dålig dag är hon topp åtta. Skiathlon har förut visat sig vara en bra tävlingsform för henne, så hon är definitivt en av favoriterna i Oberstdorf.

I Nove Mesto syntes det förstås att Pärmäkoski haft en tävlingspaus. Efteråt sade hon att situationen ser bra ut med tanke på säsongens huvudmål, Skitour. Det här kanske väckte en del förvåning hos publiken, eftersom landslagsledningen i första hand talat om Tour de Ski som höjdpunkten i vinter. Redan då vi talades vid inför säsongen sade Pärmäkoski dock att hon ser den skandinaviska skidtouren i februari som en mer realistisk målsättning, eftersom det hur som helst blir svårt att vinna över Johaug i slutklättringen i Tour de Ski.

Det norsk-svenska upplägget är definitivt mer attraktivt för både Pärmäkoski och Niskanen. Mera variation, mera distans, i förhållande mera klassisk stil än i Tour de Ski. Jag önskar förstås att internationella skidförbundet FIS kommit med ett mer fantasifullt namn än Skitour, vid sidan om Tour de Ski. Scandinavian Tour? Vad som helst, egentligen, förutom Skitour.

Finlands lag i världscupen i Oberstdorf 25-26.1

Damer:

Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Vilma Nissinen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki

Herrar:

Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen, Lauri Lepistö, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Verneri Suhonen, Lauri Vuorinen

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning