Mer än ett mjölkpaket

Ni vet hur det är. Det är den andra veckan i november, ni kommer hem från jobbet och är så blodfattig och trött att det enda ni har lust att göra är att dricka en flaska vin och äta två kilo ost.

Men när ni slänger av er jackan och går in i köket står det ett halvfullt mjölkpaket på bordet, antagligen från morgonen, och det känns som att någonting – som det brukar heta i romaner – går sönder inom er.

Vem har lämnat mjölken på bordet? Varför kan ingen, någonsin, städa undan?

Ni går in i vardagsrummet och hittar fem tonåringar som äter chips i soffan. Inte nog med det: er partner ligger också där.

Ingen har handlat, ingen har hängt upp sin jacka eller städat undan sina skor, ingen har hunnit tänka på middagen. Ja, utom den ena tonåringen, som liksom känner närvaron av en vuxen i rummet, och frågar:

Vad ska vi äta?

Det brukar kallas ett "Falling Down"-ögonblick. Från filmen med Michael Douglas, som en dag sitter fast i trafiken och får nog. Rustad med ett baseballträ löper han amok och terroriserar hela Los Angeles, både verbalt och fysiskt.

I Finland, i mitten av november, känns ett baseballträ kanske långsökt. Men novembers allmänna jävlighet är så kraftig just nu att ni vill rusa ut ur lägenheten och ta in på hotell. Så kan de sitta där och mögla bäst de vill.

I det här skedet kanske någon läsare tänker: ett mjölkpaket, seriöst?

Varför skulle man bry sig om en så världslig sak? Det finns ju viktigare saker att prata om: säkerhetsläget i Afghanistan, paradisläckan, Steve Bannon.

Laga mat? Det går ju att beställa pizza om man är trött!

Att tjata om städning och matlagning är någonting som bara mycket småaktiga människor gör.

Tänker ni, eftersom ni – antagligen – är en man.

Den senaste tiden har jag hört allt oftare om gräl som handlar om städning. Män som inte vill gå ut med soporna för att de "inte tycker om det" eller för att rocken "blir smutsig". Män som inte viker ihop mjölkpaketen och får kvinnor att planera giftmord.

Okej, kanske är könsaspekten inte det centrala här. Jag känner kvinnor som alltid väljer en bok framför städning, som kategoriskt vägrar hamna i en sådan position, och det finns dessutom samkönade par. Men faktum är att vi hamnar i roller i våra förhållanden, och att den som drar nitlotten är den som blir tokig av det där mjölkpaketet. Det är en ofrivillig roll. En sådan människa möts ofta med repliker som "varför gör du inte det själv, när du tycker så mycket om det!".

Jag har dock märkt en sak: det hjälper att försöka tänka sig in i den andras situation, som en psykologisk övning, att ta in alla faktorer och känna efter om det inte går att visa lite, lite förståelse. Lite som jag nyss försökte göra, eftersom jag – vilket ni kanske redan räknat ut – är den där partnern på soffan med chipsskålen i famnen.

Ja, tyvärr. Jag har ofta "viktigare saker" att göra än att gräla om städning.

Men jag har också märkt att man kan tänka på de där viktiga sakerna medan man slänger mjölkpaketet i soporna.

Philip Teir Författare och journalist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning