Mer än 80 döda i Bangladeshs krig mot knarket

Poliser i Bangladesh under räd mot misstänkta knarkhandlare i huvudstaden Dhaka. Arkivbild. Bild: TT/AP/Mehedi Hasan

Minst 86 personer har dödats och omkring 7 000 har gripits under polisräder riktade mot narkotikahandeln i Bangladesh. Den höga dödssiffran oroar människorättsgrupper som varnar för att landet går mot en "filippinsk utveckling" i kampen mot droger.

Insatsen, som är godkänd av Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina, inleddes i början av maj och huvudsyftet är att få bukt med den senaste tidens kraftiga spridning av drogen "yaba" – piller med koffein och metamfetamin.

– Processen kommer att fortsätta till dess att den (drogen) är helt utrotad, säger polisbefälet Devdas Bhattacharya.

Enligt polisen i Bangladesh har inflödet av yaba ökat i samband med att tusentals människor ur folkgruppen rohingya flytt till landet efter förföljelser i hemlandet Burma.

Tolvårig pojke

Devdas Bhattacharya säger att polisen grep sex personer i söndags inklusive en tolvårig pojke som bar på 3 350 yaba-tabletter som skulle föras in i huvudstaden Dhaka.

De 86 dödsfallen ska enligt det ansvariga polisbefälet Mufti Mahmud Khan ha inträffat i situationer när polisen har försvarat sig under konfrontationer med misstänkta knarklangare.

– Det är deras rättighet att försvara sig, säger han till Reuters.

Men människorättsorganisationer är oroliga för att Bangladesh tagit intryck av det filippinska knarkkriget där tusenstals människor har dödats de senaste två åren.

"Förtryckarregim"

– Om Sheikh Hasinas regering säger att den står bakom skyddet av mänskliga rättigheter så den borde se om sitt eget hus och vara en förebild i stället för att försöka efterlikna en förtryckarregim, säger Meenakshi Ganguly, chef för Human Right Watchs enhet i södra Asien.

Landets inrikesminister Asaduzzaman Khan tillbakavisar kritiken och förnekar påståenden om att polisen ska ha genomfört så kallade utomrättsliga avrättningar. Enligt honom har "dussintals poliser" skadats i sammandrabbningarna med knarkligorna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03