Mer än 14 000 personer motsätter sig fällande av järvar

Av de stora rovdjuren i Finland orsakar järven mest skador på renar. Bild: Mostphotos

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår tillstånd att fälla åtta järvar för att minska skador inom renskötseln. Vid lunchtid på fredag hade mer än 14 000 personer skrivit under en appell mot förslaget.

Mängden underskrifter är betydande framför allt med tanke på att namninsamlingen endast pågått i en dryg vecka.

– Antalet underskrifter är ett starkt budskap för att skydda järven. Vi hoppas att jord- och skogsbruksminister Jari Leppä beaktar de här finländarnas åsikt då han fattar beslutet, säger WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder i ett pressmeddelande.

Järvbeståndet i Finland är cirka 220–250 individer och arten betraktas som ytterst utrotningshotad. Jämförelsevis har Finland cirka 380 saimenvikare.

Ministeriet föreslår dispenserna eftersom järven orsakar mera skador på renar än de övriga stora rovdjuren i Finland. Ministeriet planerar att bevilja åtta dispenser även om antalet järvar på renskötselområdet är ungefär hundra stycken.

– Orsaken till att järven är utrotningshotad är att människan dödar dem. Att ersätta skador som järven orsakar är väldigt viktigt men att döda ytterst utrotningshotade djur är inte den rätta lösningen, säger WWF:s programchef Petteri Tolvanen.

Världsnaturfonden anser att det bästa sättet att samordna renskötsel och järvar är att betala ut ersättningar utifrån antalet lyckade järvkullar. Dessutom efterlyser organisationen förebyggande av tjuvjakt och bättre övervakning av skador som rovdjuren orsakat. Alternativt kunde enskilda järvar flyttas från renskötselområdet.

Jord- och skogsbruksministeriet väntar på utlåtanden i ärendet under fredagen. Beslutet om dispenserna kan förväntas inom kort.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning