Meny för vårens alla festligheter

Vårens alla kalas kräver god och enkel mat. Bild: Bosse Nilsson

Studentmottagningar, vårfester, skolavslutningar och högtider – alla kräver de mat. Men den ska vara enkel att förbereda, färdig att ställa fram när gästerna anländer och dessutom både festlig och god.

Med tanke på alla helger och kalas under vår och försommar har vi satt ihop en god och lättlagad meny. Men det är alltid lika svårt att veta hur mycket det går åt av både mat och dryck. Därför är det bra med mat som man enkelt kan öka mängd i takt med att det kommer fler gäster, och som dessutom går att förbereda. En kall förrätt som står klar och monteras ihop precis innan servering är alltid bra. Vi har gjort en räkcheesecake med rostad kavring som serveras i små burkar eller glas, lite annorlunda och festligt. Bara att ta fram allteftersom gästerna kommer.

Köttet kan man också förbereda ochd man kan välja att servera det varmt eller kallt. Häll på marinaden och gör en snygg toppning när det är dags att ställa fram. Stekt sparris och en potatissallad kan också stå och vänta på att snabbt serveras. Potatissalladen innehåller ramslök, men den går att ersätta med ruccola eller spenat.

Kladdkakor kan varieras i det oändliga, den här är vit, toppad med jordgubbar och rostad mandelmassa. Kladdkakor är lättbakade och är en riktigt bra avslutning på en festmåltid. Servera som dessert eller till kaffet.

Håll maten kall

Recepten går utmärkt att använda även till en buffé. Satsa på några få rätter som kan bära buffén, som i det här fallet den marinerade grisfilén. Sedan fyller man på med exempelvis ost, lax och annat som är gott och enkelt. Tänk på att inte låta maten stå framme för länge, vi brukar säga max två timmar. Ett bra tips är att lägga kylklampar under en plåt med en handduk för maten.

Räkcheesecake med kavring i glas

Goda smaker som serveras festfint i en liten glasburk eller i ett glas. Kan förberedas och sättas ihop strax innan servering.

För 4 portioner, 20 minuter

Cheesecake med räkor som serveras festligt i glas. Bild: Bosse Nilsson

6 skivor kavring

1 msk smör

500 g oskalade räkor

1/2 rödlök

2 msk skuren gräslök

rivet skal av 1/2 citron

1 dl crème fraiche

1 dl kvarg 10 %

3 msk grovhackad dill

Garnering:

dillvippor

rädisor

citronrasp

Kantskär brödet och smula det fint. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek smulorna så att de blir knapriga. Låt rinna av på ett hushållspapper.

Skala räkorna och finhacka löken.

Blanda samman gräslök, citronskal, crème fraiche och kvargen.

Varva röran med räkor, brödsmulor och dill i glas eller små burkar. Toppa med rädisor, dillvippor och lite citronrasp.

Marinerad grisfilé med potatissallad

Grisfilé är enkelt och snabbt att tillaga och dessutom bara att dubblera eller mer om man blir många.

För 4 portioner, 70 minuter

Grisfilé är enkelt och snabbt att tillaga, dessutom utmärkt festmat. Bild: Bosse Nilsson

1/2 dl små kapris

1 schalottenlök

2 msk skuren gräslök

1/2 dl finhackad persilja

1/2 dl kapris

1 grisfilé ca 600 g

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk smör

500 g grön sparris

Örtmarinad:

1 dl olivolja

saft av 1 citron

2 msk honung

1/2 dl finhackad persilja

Garnering:

gräslök

kapris

citron

Potatissallad:

900 g delikatesspotatis eller färskpotatis

3 dl gräddfil

1/2 dl majonnäs

25 g hackad ramslök

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

10 skivade rädisor

kryddgrönt

Sätt ugnen på 150 grader. Putsa och skär köttet längs med långsidan tills du får en så platt filé som möjligt.

Tvätta och dela potatisen. Koka i lättsaltat vatten, men inte längre än att de har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och låt ånga av. Ansa och hacka ramslöken. Blanda samman gräddfil, majonnäs och hackad ramslök. Ansa och skiva rädisorna. Vänd ned potatisen och vänd om. Smaka av med salt och peppar och garnera med lite kryddgrönt. Ställ kallt.

Skala och finhacka schalottenlöken. Rör samman kapris, lök, gräslök och persilja. Krydda köttet med salt och peppar och bred på örtblandningen. Rulla samman köttet från långsidan och bind upp med steksnöre eller fäst samman med tandpetare.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom så att det får fin färg. Flytta över till en smord form eller en bakplåtspappersklädd långpanna och stek färdigt strax under ugnens mitt i cirka 30 minuter. Ta ut och låt vila i 10 minuter innan det skärs upp.

Bryt av basen på sparrisen. Hetta upp olivoljan i ett stekjärn och stek på medelvärme så att de får fin färg runtom. Salta och peppra.

Placera filéskivorna på den stekta sparrisen på ett uppläggningsfat. Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden och skeda över köttet. Toppa med gräslök, kapris och citronrasp.

Vit kladdkaka med jordgubbar

En god och lätt dessert att göra. Lite passionsfrukt på toppen ger syrlighet åt kakan.

Cirka 8–10 bitar

Vit kladdkaka med rostad mandelmassa, jordgubbar med passionsfruktsrippel passar både om dessert eller till kaffet. Bild: Bosse Nilsson

3 ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

100 g smör

100 g vit choklad

Toppning:

250 g jordgubbar

2 msk aprikosmarmelad

2 passionsfrukter

50 g mandelmassa

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt och bred ut på en bakplåtspappersklädd långpanna. Rosta strax under ugnens mitt i cirka 5–8 minuter. Tag ut och låt kallna på plåten.

Vrid ner värmen till 150 grader i ugnen. Rör samman ägg, socker, vaniljsocker och mjöl. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen.

Dela chokladen i mindre bitar och lägg ned i smöret, rör om tills chokladen har smält. Häll äggblandningen i kastrullen och blanda om.

Häll smeten i en smord form, cirka 24 centimeter i diameter med avtagbar kant. Kläm ett smort bakplåtspapper i formens botten. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 35 minuter, känn med sticka. Ta ut och låt svalna.

Dela passionsfrukterna och gröp ur kärnorna. Smält aprikosmarmeladen och blanda samman med juice och kärnor. Toppa kakan med jordgubbar, rostad mandelmassa och fördela passionsfruktsripplet över.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning