#mentoo?

Naturligtvis behövs en #mentoo-kampanj. Men hur är det möjligt att jag inte tänkt i de banorna förut?

Det är underligt hur svårt det är att riktigt få syn på och leva sig in i lidanden som aldrig har drabbat en själv.

Mina erfarenheter av sexuella trakasserier kommer inte ens i närheten av de brutalaste #metoo-vittnesmålen. Men ändå har kampanjen för mig inneburit befriande igenkänning och lättnad över att de kvinnor som öppnar sig får bekräftelse på att skammen inte alls borde vara deras.

Jag har läst #metoo-texter och diskuterat sexuella trakasserier i flera sammanhang på sistone. Därför skäms jag lite inför mig själv över att medieforskaren Taneli Heikkas kolumn Käynnistettäisiinkö #mentoo-kampanja? (yle.fi 14.3) känns som en sådan ögonöppnare. Han skriver drabbande om de skadliga ideal som hör ihop med att växa upp till man, om att det nu är dags att lyfta fram våldet som förekommer mellan pojkar och unga män.

Och jag tänker: Naturligtvis behövs en #mentoo-kampanj. Men hur är det möjligt att jag inte tänkt i de banorna förut? Alla vet ju att Finland uppvisar en sorglig statistik över män som både utövar och utsätts för våld. Svaret är enkelt. Jag har aldrig ingått i den kulturen, jag har aldrig blivit slagen eller sparkad i hela mitt liv. Därför har jag inte på djupet insett hur pojkarnas inbördes makthierarkier ofta skapas genom våld och hot, fast jag nog stått vid sidan om och uppfattat glimtar av det.

Jag uppfattar en liknande reaktion som min egen när jag hör programledaren Marie Lundström intervjua Rafael Donner om hans bok Människan är ett känsligt djur (Förlaget M, 2018) i Lundströms bokradio på Sveriges Radio P1. Hon låter så genuint förvånad när hon kommenterar Donners berättelse om hur han blivit slagen flera gånger än han kan minnas: "Men herregud, vem har slagit dig?"

Och Rafael Donner beskriver slag på ballarna, slagsmål och brottning som pågått bland killkompisarna ända från barndomen och långt upp i vuxen ålder. "Det här har att göra med vår bild av vad det betyder att vara en man", säger han och berättar hur han instinktivt ryggar tillbaka och måste värja sig när någon lekfullt slår till honom. Hans sambo reagerar däremot inte alls så – för hon vet ju att hon inte kommer att bli slagen.

Men frågan är om en ny damm kommer att brista. Kommer något av skammen och förnedringen som många män tycks bära med sig genom upplevelserna av våld under barn- och ungdomstiden att börja sippra ut? Jag vet inte vem som borde ta initiativet till en kampanj, men naturligtvis kan det bara vara någon som talar av egen erfarenhet.

Taneli Heikka kallar #metoo för den största kulturella förändring som skett under vår tid och för det bästa internet har gett mänskligheten. Om männen inte tar sin chans kan man verkligen fundera på varför.

En annan fråga att undersöka är kopplingen mellan #metoo och #mentoo. Det Harvey Weinstein har gjort sig skyldig till ska absolut inte bortförklaras, men nog skulle det vara intressant att veta vilken sorts manlig kultur han fostrats in i och vilka upplevelser av våld han bär med sig.

Katarina von Numers Ekman modersmålslärare och författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning