Menskopp lär kvinnor känna den egna kroppen

Bild: Janerik Henriksson/TT

Menskoppen har blivit ett populärt mensskydd. En oväntad effekt är att kvinnors kännedom om den egna kroppen har ökat, säger en barnmorska i Sverige.

– Jag upplever att kvinnor är mer intresserade av att lära känna sin kropp, lära känna sin menscykel. Det tycker jag är mycket positivt. Förut kunde jag fråga om de hade koll på var livmodertappen sitter och många hade ingen aning, säger barnmorskan Sofia Alsing.

Hon arbetar som barnmorska på Sesammottagningen (sex- och samlevnadsmottagning) på Danderyds sjukhus och på den svenska ungdomsmottagningens frågetjänst "Fråga UMO". På sina arbetsplatser möter hon kvinnor i alla åldrar.

– Jag har tidigare upplevt att det främst var medvetna tjejer i 20–30-årsåldern, men nu har jag förstått att de som är mellan 14 och 15 också använder menskopp.

Många av Alsings patienter säger att de sparar pengar genom att inte köpa tamponger och bindor varje månad, och de känner också att de gör något bra för miljön. En menskopp ska enligt en återförsäljare ersätta en förbrukning på ungefär 3 400 bindor eller tamponger under sin livstid.

Rent medicinskt uppges koppen dessutom ge mindre infektionsrisk än exempelvis en tampong.

– Det kan vara lite svårt i början och man kan behöva träna. Man ska hitta rätt vinkel och få in rätta knycken, men det brukar lösa sig, säger Sofia Alsing och tillägger:

– Men funkar tamponger eller bindor bra kan man förstås fortsätta med det. Det viktigaste är att man har ett mensskydd som känns bra. 

En menskopp ser ut som en liten skål med ett skaft eller ögla längst ner. Den är gjord av silikon eller gummi och är ungefär lika lång som en tampong, men lite bredare.

Menskoppen stoppas in i slidan och blodet hamnar i koppen. Två till fyra gånger om dagen brukar vara lagom att tömma den.

Koppen, som kan användas i flera år och kostar kring 20–40 euro, säljs bland annat på apotek och på nätet.

Källa: Ungdomsmottagningen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning