Meningsfulla luckor för liten och stor

Glimtar av tillvaron. Liten som stor kan behöva få se vad livet är på annat håll för att se det som är nära. Porträtten av barn och deras sovplatser tar kalenderöppnaren på en ny resa ut i världen varje dag. Bild: Arkiv

Cirkeln är sluten, ett år har gått. Vi systrar inledde vårt gemensamma bloggande med tre versioner av julkalendern då det senast var dags för sådana. I år har vi tagit oss an samma uppdrag, men med större fokus på mening än form.

Vi vill med vårt skapande varken bidra till sakfrossa eller slit- och släng, och ger därför i dagens kalendersamling några tips som kunde baka in mera mening i den klassiska julprylen. Glädjen står att finna i det oväntade, det immateriella, gemenskap och insikter om det man redan hade.

Delad glädje, dubbel glädje

För de flesta av oss är det fina med julen att få glädja dem man tycker mest om. Vare sig det är genom högkvalitativ tid tillsammans, god mat eller genomtänkta julklappar, är det bästa att få se sina nära och kära bli glada.

Att känna sina grannar, och dessutom tycka om dem, kan i storstäder vara ett sällsynt fenomen. Därför ville jag i år rikta julkalendern till grannskapet. En del känner vi mycket väl, andra mindre, men lika roligt är det ändå att få göra någon i grannskapet glad varje dag fram till jul. Poängen med kalendern är inte denna gång dess design eller ens innehåll, utan viljan att glädja också dem vi inte känner så bra. Jag hängde upp en julkalender med små överraskningspåsar i vår trappuppgång. Tanken är att vem som helst som hinner först får öppna dagens lucka och njuta av nånting gott på väg till dagens sysslor. Vem vet, kanske är det nattpostiljonen som får bli glad 24 gånger om. Huvudsaken är ändå först och främst att med enkla medel skapa julstämning och värme i ett höghus i storstaden.

Sara söker perspektiv

En vän till mig påstår att julgubben i Sibirien är klädd i blått och kommer med kunskap åt barnen i stället för grejer. Det känns i dagens värld som en helt bra idé, eftersom julen med sitt ursprungliga syfte hamnat på villovägar till att tjäna marknaden. Därför blev årets julkalender en samling titthål ut i världen i stället för små belöningar alla dagar. James Mollison, en brittisk fotograf, har dokumenterat barn och deras sovplatser runtom i världen i sin fotoserie "Where children sleep". Jag skrev ut 23 av porträtten från hans hemsida, rullade och band ihop dem som en stege. Varje dag träffar man ett nytt barn och får ta en titt på hur en pelare i barnets grundtrygghet visar sig. I rulle nummer 24 dyker den egna sovplatsen upp.

Små tips. Mera gemensamt och mindre "mamma-ska-bara". I Lisas kalender har tomtarna gömt förslag på roligt program för hela familjen. Bild: Arkiv

Stegen kronas av en krans gjord av silkeskokonger, en samling oskyldigt vita tomma sovplatser. Dels finns de där för vad de estetiskt tillför, men också för att de passar in i symboliken. Fast det vilar allvar över denna fotokalender är avsikten nog ändå att väcka glädje och tacksamhet, men inte så mycket över allt det vi kan få som det vi redan har. I vårt eget rum finns det rikligt av gåvor.

Uppmuntran till familjegöra

Lisas kalender erbjuder i år framför allt kvalitetstid. I en familj med två små barn och jobbande föräldrar känns det ibland som att man bara släcker bränder. Ett konstant dåligt samvete över att inte ge tillräckligt med bus och mys åt familjen gnager och utflykter och specialprogram skjuts oftast upp till en annan dag. Men sanningen är ju att barn i lekåldern är nöjda med väldigt enkla saker. Det behöver inte vara utlandsresor och cirkus, utan redan att äta middagen sittande på en filt på golvet kan vara ett oförglömligt programnummer.

Gemensam glädje. I år får hela grannskapet ta del av Noras julkalender, som hängs på utsidan av dörren. Bild: Arkiv

Bara man får vara tillsammans. I årets kalender utnyttjar jag till fullo den tacksamma ålder som pojkarna är i och bjuder varje dag på en liten aktivitet. Så här garanterar jag också att vi föräldrar tar oss tid och gör saker tillsammans med barnen, och förhoppningsvis hittar vi så här nya prioriteter i vardagen. Kalendern bjuder på julaktiviteter, såsom bakning och pyssel, men också skattjakter i kvällsmörkret, simning och kojor. Detaljerna för design och innehåll finns att läsa på bloggen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning