Mendy avgjorde sent för Real Madrid

Remo Freuler åker ut tidigt i matchen mot Real. Bild: Tiziana Fabi/Lehtikuva

Trots en spelare kort stod Atalanta emot länge.Men till slut gick det inte längre – och Ferland Mendy ordnade Real Madrids 1–0-seger i Champions League-åttondelsfinalen.Manchester City fick 2–0 och en fin start på dubbelmötet med Mönchengladbach.

Real Madrids Ferland Mendy fick fritt fram mot mål och satte full fart. Det gjorde även schweizaren Remo Freuler – men Atalantas mittfältare hann inte ikapp bollen utan brakade i stället in i fransmannen.

Domaren Tobias Stieler, Tyskland, var snabbt uppe med röda kortet och helt plötsligt var Atalanta en spelare kort från 18:e minuten.

Fokus på försvar

Rätt eller fel beslut?

För tränaren Gian Piero Gasperini spelade svaret inget roll.

Där och då tvingades han oavsett att tänka om.

Den 63-årige italienaren organiserade snabbt om laget, fokuserade på försvarsspelet och krävde fler löpmeter av spelarna.

En taktisk förändring som var nödvändig – och som dessutom under lång tid var lyckosam.

Visserligen ägde Real Madrid mer boll, spelade runt och letade öppningar, men hela tiden var hemmalaget samlat och lyckades reda ut de få svårigheter som uppstod i Bergamo.

Fram till 86:e minuten.

Då använde Ferland Mendy högerfotens insida och bågade snyggt in segermålet för storklubben.

"Det är svårt att spela mot Real Madrid, ännu svårare med tio spelare", säger Atalantas Rafael Toloi enligt uefa.com.

"Men vi gjorde en bra match, försvarade bra och vi lever fortfarande. Nu måste vi bara åka dit och vinna."

Det sena målet innebär att ett skadedrabbat Real Madrid har en fot i kvartsfinalen och att Atalanta står inför en tuff uppgift i returen i Spanien den 16 mars.

Silva bakom Citys seger

Manchester City fick en drömstart i det första av av två mötet med Mönchengladbach.

Bernardo Silva satte 1–0 efter 29 minuter av matchen – en duell som avgjordes i Budapest, Ungern, på grund av coronapandemin – och hade sedan en fot med i Citys 2–0 i 65:e minuten då han spelade fram Gabriel Jesus.

"Det var en bra match för oss, och en viktig sådan. Vi vet hur tufft det kan vara i den här turneringen och att man kan vara ute om man gör något misstag", säger Silva enligt uefa.com.

"Vi försökte att spela enkelt och att inte göra några misstag. Det var en viktig seger för oss men det är inte över än."

Även den returen spelas den 16 mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning