Melongazpacho med vitlöksbröd

Iskall soppa och varma bröd ger en spännande kontrast. Bild: TT

En spansk gazpacho serveras alltid kall, gärna med is. Här är soppan förstärkt med vattenmelon.

För 4 personer, 15 minuter + 1 timme i kyl

1 kg kvisttomater

300 g av det röda, kärnfria fruktköttet från vattenmelon

1/2 gurka

1 röd paprika

1 rödlök

10 blad färsk basilika

2 vitlöksklyftor

2 msk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

salt

röd tabasco

Att äta till:

1 baguette

1 dl olivolja

1–2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Ta bort kvistar och fästen från tomaterna. Skär loss det röda fruktköttet från melonen. Ta inte med kärnor. Ta bort fästen och kärnor från paprikan. Skala och dela rödlöken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Kör allt, inklusive gurkan och basilikabladen, i en mixer eller finfördela med mixerstav.

2. Rör ned vinäger och olivolja. Tillsätt salt och tabasco. Soppan ska vara något vass i smaken, men inte mer. Täck soppkärlet med plastfilm och ställ kallt i minst 1 timme, men gärna över natten.

3. Skär baguetten drygt centimetertjocka skivor, lite på snedden så att skivorna inte blir för små. Doppa ovansidan i olivolja blandad med pressad eller riven vitlök. Rosta bröden i 225 graders ugn till dess att de fått fin färg. Servera soppan kall, gärna med extra basilika som garnityr, och bjud bröden varma till.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning