Melongazpacho med vitlöksbröd

Iskall soppa och varma bröd ger en spännande kontrast. Bild: TT

En spansk gazpacho serveras alltid kall, gärna med is. Här är soppan förstärkt med vattenmelon.

För 4 personer, 15 minuter + 1 timme i kyl

1 kg kvisttomater

300 g av det röda, kärnfria fruktköttet från vattenmelon

1/2 gurka

1 röd paprika

1 rödlök

10 blad färsk basilika

2 vitlöksklyftor

2 msk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

salt

röd tabasco

Att äta till:

1 baguette

1 dl olivolja

1–2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Ta bort kvistar och fästen från tomaterna. Skär loss det röda fruktköttet från melonen. Ta inte med kärnor. Ta bort fästen och kärnor från paprikan. Skala och dela rödlöken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Kör allt, inklusive gurkan och basilikabladen, i en mixer eller finfördela med mixerstav.

2. Rör ned vinäger och olivolja. Tillsätt salt och tabasco. Soppan ska vara något vass i smaken, men inte mer. Täck soppkärlet med plastfilm och ställ kallt i minst 1 timme, men gärna över natten.

3. Skär baguetten drygt centimetertjocka skivor, lite på snedden så att skivorna inte blir för små. Doppa ovansidan i olivolja blandad med pressad eller riven vitlök. Rosta bröden i 225 graders ugn till dess att de fått fin färg. Servera soppan kall, gärna med extra basilika som garnityr, och bjud bröden varma till.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning