Melodifestivalen – från bästa till botten

I övre raden: Martin Almgren, Margaret, Méndez, Rolandz, Renaida, Benjamin Ingrosso, i nedre raden: John Lundvik, Mariette, Samir & Viktor, Jessica Andersson, Felix Sandman och Liamoo. Bild: Janne Danielsson /SVT

Malin Slotte tar sig an lördagens Melodifestivalfinal genom att ranka bidragen från det bästa till det sämsta. Håller du med?

Melodifestivalen 2018: Final sänds i Yle Fem (Arenan) och SVT1 (Play) 10.3 kl. 21.00.

1. Felix Sandman: Every Single Day

Bäst. Moppepojke i pösig jacka gör vacker, avskalad popballad. Lite sprucket men innerligt, helt utan showtingeltangel på en mörk scen endast upplyst av några lampor. Det som tyvärr talar mot en seger är att bidraget (skandalöst nog) tog sig till final via Andra chansen.

2. Benjamin Ingrosso: Dance You Off

Också bra. Mer troligt är att det här R&B-bidraget tar hem det. Det är något bekant och retro över hela det stilrent återhållsamma paketet, med vibbar av både Prince och George Michael. Showen med sina ljuseffekter är snygg, en annan sak är hur mycket den skulle behöva förändras till Lissabon där det inte kommer att finnas några bakgrundsskärmar i år. Blir att packa många lysrör, kanske.

3. Méndez: Everyday

Svårrankat. Denna latinopop är en av kvällens bästa låtar med en refräng som har krok. Dessvärre är sången riktigt undermålig, en av Melodifestivalhistoriens falskaste insatser ifall inte mirakel skett och sångaren fått ordning på kråksången till i kväll.

4. Margaret: In My Cabana

Svängig och lättnynnad bagatell. Typisk sommarhit man gärna dricker sina paraplydrinkar till.

5. Mariette: For You

Förväntningarna var höga på det här bidraget som fick gå ut sist i sista deltävlingen, ett startnummer som ofta reserveras till vinnaren. Men så blir det antagligen inte i år. Dåligt är det väl inte, snarare stilrent som nummer betraktat, men som låt alltför slätstruket för Eurovisionsframgång.

6. Jessica Andersson: Party Voice

Avdammad disco i rakt nedstigande led från Abbas Gimme! Gimme! Gimme! Egentligen mycket tunn låt, som fläskas till av produktionen. För dansgolvet.

7. Renaida: All The Feels

Helt acceptabel radiolåt. Rytmen och energin gör det.

8. Rolandz: Fuldans

Årets skämtbidrag. Noteras att i den mån dansbandsmusiken har något ärende i den här tävlingen längre är det i parodins form, och som pastisch är det här rätt underhållande.

9. Samir & Viktor: Shuffla

Nu vadar vi redan runt i kalkonträsket, men det här bidraget bjuder med sina grötrim och sin electro swing-refräng åtminstone på fart och fläkt. Lär spelas flitigt på kidsens fester, och det är väl också det som främst är ambitionen här.

10. Liamoo: Last Breath

I botten av kvällens startfält ligger tre sömnpiller i balladgenren. Den här varvar rappad vers med en refräng som borde ha varit starkare.

11. John Lundvik: My Turn

Nåtslags amerikansk hitlistegospel. Provocerande sliskigt, som en sån där specialskriven låt som Idolsvinnare brukar tvingas uppträda med, brr.

12. Martin Almgren: A Bitter Lullaby

Värst är ändå detta fruktansvärda som drar åt countryhållet. Lite mera nasalt och denna Idolvinnare anno 2015 vore Sveriges svar på Kenny Rogers. Lullaby, verkligen. Bittert, det också.

Malin Slotte TV-redaktör

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54