Nio timmars förhandlingar på tisdag ledde till medlingsbud – nu är det upp till parterna att godkänna eller förkasta

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala tog emot Palta-vd:n Tuomas Aarto och PAU-ordföranden Heidi Nieminen på sitt kontor vid Bulevarden i Helsingfors under tisdagskvällen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Poststrejken är nära en lösning. Riksförlikningsmannen har lämnat ett medlingsbud som parterna ska ta ställning till under onsdagen. Om det godkänns får poststrejken ett mycket snabbt slut.

Om förhandlingsparternas styrelser godkänner det medlingsbud om förhandlingsresultat som riksförlikningsman Vuokko Piekkala lade fram på tisdagskvällen är poststrejken avblåst. Då väntas också alla verkställda och planerade stöd- och sympatistrejker ebba ut så gott som omedelbart.

Post- och logistikunionen PAU och arbetsgivarnas förbund Palta närmade sig varandra efter nio timmar av förhandlingar på tisdagen. De var ändå tvungna att gå via riksförlikningsmannens byrå på kvällen för att reda ut en tvist som aktualiserades på nytt i och med att man hade enats om en lösning för de 700 paketsorterarna.

När parterna mötte pressen på riksförlikningsmannens byrå vid halv niotiden på tisdagskvällen var de ändå mycket förtegna kring alla detaljer i lösningen. Pau som representerar facket väntas godkänna lösningen.

– Parterna har funnit ett förslag till lösning för paketsorterarna som vi ska ta till våra beslutande organ. Därtill har vi fått ett medlingsbud av riksförlikningsmannen. Min uppfattning är att vi kunde godkänna förslaget, men lösningen är dagsfärsk och PAU:s styrelse har inte hunnit titta på den. Vi ska sammankalla styrelsen först, sedan kan vi uttala oss med säkerhet, sade PAU:s ordförande Heidi Nieminen till pressen.

Arbetsgivarsidan Palta uttryckte också sin tillfredsställelse med framstegen.

– Jag är glad för att vi efter långvariga ansträngningar lyckades förhandla fram ett förslag till uppgörelse för de sjuhundra sorterarnas del. Det ska vi ta till vårt beslutande organ. Vi var tvungna att fila på några punkter, men nu svarar texten mot den lägesbild båda parter har, sade Paltas vd Tuomas Aarto.

Men precis som Heidi Nieminen betonade också han att lösningen för paketsorterarna togs fram på en enda dag, och därför är det viktigt att de som bestämmer i Palta ska få insyn i den. Aarto lovade ändå att Palta ska lämna besked fram till klockan tio på onsdag, både i fråga om paketsorterarnas och om de övriga 10 000 postanställdas kollektivavtal.

Parterna tillkännagav ändå inte några som helst detaljer om den lösning som tagits fram. De blir offentliga om eller när parterna godkänner lösningen.

Tuomas Aarto, Paltas vd, och Heidi Nieminen, PAU:s ordförande, på väg ut från Södra kajen där de förhandlat sedan klockan 9 på tisdagsmorgonen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Stormigt i regeringen

Statsminister Antti Rinne (SDP) sade under tisdagseftermiddagen att han själv fick veta om Postens beslut att flytta 700 paketsorterare till ett annat kollektivavtal den 3 september.

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) igen uppgav för medierna att hon själv fick veta om Postens beslut att flytta 700 anställda till ett dotterbolag och därmed till ett nytt kollektivavtal först efter att beslutet redan fattats, skriver Yle.

Enligt Paatero var Postens styrelse på en resa till San Francisco 10-18 augusti. Under den resan fattades ett flertal personalbeslut. Ett av dem var beslutet som nu lett till den omfattande strejken, alltså beslutet att flytta över 700 paketsorterare till ett nytt kollektivavtal.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Minister Sirpa Paatero, partikollega till statsministern Antti Rinne (SDP), fick förklara sig för medierna i riksdagen under tisdagen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Paatero säger att avgörandet presenterades för henne först den 21 augusti. Enligt vad ledningen då sade skulle det nya kollektivavtalet träda i kraft den 1 november. Posten betonade också datumet 1 november i sitt eget pressmeddelande den 28 augusti.

Då Postens anställda i september började förbereda sig för strejk, bad Paatero om tilläggstid för att lösa tvisten. Då möttes hon av frågan om hon inte var medveten om att företagsaffären redan skett i början av september.

Efteråt har det klarnat att företagsaffären nämndes redan den 21 augusti, men Paatero uppmärksammade inte den då eftersom hon ansåg att datumet för överflyttningen till det nya kollektivavtalet var viktigare.

Även Rinne säger att det enda datum han sett i de dokument som Postens ledning presenterat, är den 1 november. Han säger att Paatero också har hans fulla förtroende.

Sympatistrejkar

Tidigare under eftermiddagen meddelade Byggnadsförbundet att de inleder en sympatistrejk den 9 december. Strejken skulle pågå fram till den 11 december och berör alla förbundets medlemmar som arbetar vid verksamhetsställen där Industrifacket strejkar.

Industrifacket meddelade under helgen om sin utbredda strejk, som totalt berör omkring 35 000 arbetare vid olika företag.

Byggnadsförbundets ordförande Matti Harjuniemi. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtkuva

Följande branscher berörs av strejken: teknisk service och tekniskt underhåll, gummiindustrin, glaskeramiska industrin, malmgruvorna, mekanisk skogsindustri, plastproduktindustri och kemisk produktindustri, kemisk basindustri, teknologiindustrin, naturgas- och oljeindustri samt petrokemisk industri.

Alla de här strejkerna förväntas avblåsas omedelbart om parterna i posttvisten godkänner lösningen på onsdag.

Läs också:

Vad har strejken handlat om? Fem frågor och svar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning