Mellanösternexpert: Israel och Iran allt närmare öppen konflikt

En israelisk soldat vid Golan nära syriska gränsen. Bild: Lehtikuva/AFP/Jalaa Marey

Konflikten mellan Israel och Iran går allt mer mot en öppen militär konfrontation.– Det är ett väldigt farligt läge, säger Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet efter nattens attacker.

Israel har beskjutit iranska mål inne i Syrien under natten för att hämnas attacker mot israeliska militärbaser i det av Israel ockuperade Golanhöjderna, enligt Israels militär. Iran har inte bekräftat att man ligger bakom attackerna.

– Konflikten mellan Israel och Iran om Syrien blir mer och mer av en öppen konflikt. Det är ett väldigt farligt läge inom internationell politik när en existerande stormakt, Israel, utmanas av en aspirerande stormakt, Iran, säger Anders Persson till TT.

Kan vara första markstriderna

Israel oroar sig för ett ökat iranskt inflytande i regionen, enligt Persson. Iran strider på den syriska regeringens sida i inbördeskriget, har etablerat baser i Syrien längs med gränsen till Israel, och är dessutom allierat med Israels fiende Hizbollah i Libanon. Nattens beskjutning är de första direkta markstriderna någonsin mellan Israel och Iran – där Iran har skjutit raketer och Israel har svarat med artilleri – förutsatt att Iran verkligen ligger bakom de inledande attackerna.

– Israel är fast besluten att konfrontera Iran i Syrien och driva ut Iran från landet så mycket det bara går, framför allt från positioner nära gränsen till Israel och det av Israel ockuperade Golanhöjderna. På samma sätt förefaller Iran vara fast beslutet att etablera sig i Syrien, säger Persson.

Iran har ännu inte bekräftat Israels anklagelser om att den iranska militären ligger bakom de inledande attackerna i natt. Om så verkligen är fallet kan raketbeskjutningen handla om att Iran vill markera mot de återkommande israeliska attackerna mot mål i Syrien. Iran har dessutom inte längre lika starka incitament att avstå attacker eftersom USA dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran i tisdags.

Kärnenergiavtalet bromsade

Den tidigare återhållsamheten kan mycket väl ha handlat om en vilja att inte provocera USA – som är Israels viktigaste allierade – till att lämna avtalet, säger Persson.

– Jag tror att detta var ett sätt för Iran att svara på allting som har hänt den senaste tiden, men ändå svara på ett ganska begränsat sätt utan att det ska leda till en större konfrontation.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46