Melissa: "Jag vill hjälpa barn och unga som lider av psykisk ohälsa"

Melissa Sundblad, kandidat 4, beskriver sig som driven, omtänksam, social och utåtriktad. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 4, Melissa Sundblad från Närpes, vill bli psykolog och jobba bland barn och unga i skolmiljö. Enligt henne är husmanskost det bästa vi har i Finland.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Då jag var liten minns jag att jag brukade lussa för släktingar, och en av mina släktingar bodde på ålderdomshem så vi åkte alltid dit och där fick jag godis. Ett annat viktigt minne är då jag var tärna i Närpes luciatåg 2017, det var en jättefin upplevelse.

Vilken julsång är viktig för dig?

– Jag är en sådan som börjar lyssna på julsånger först ganska sent, ungefär i början av december. Jag har flera vänner som börjat lyssna på julsånger redan nu i oktober. En favoritsång är Jag drömmer om en jul hemma, både på engelska och svenska. Himlen i min famn är också fin.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Lucia förknippas ofta med religion eftersom kröningen sker i kyrkan, men jag tycker lucia är en tradition som är till för alla oavsett ursprung, språk och religion. Det är jätteviktigt att lucia ser alla människor och tar hänsyn, är respektfull och accepterar människor som de är.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer?

– Det är viktigt för lucia att vara i nuet och inte låta det man ser påverka en för mycket. Jag kommer försöka ladda upp ny energi före varje luciabesök. I slutet av dagen kommer jag försöka reflektera över dagen och prata igenom saker som kanske känts tungt med tärnorna och inte hålla saker inom mig.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag är glad och energifylld och jag har lätt att prata med människor. Jag vill visa att alla har lika värde och att man inte ska behöva känna sig ensam, det finns alltid någon där.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag studerar till speciallärare men skulle vilja bli psykolog. Jag hoppas på att i framtiden få jobba som psykolog eller psykoterapeut i skolmiljö för att kunna hjälpa barn och unga som lider av psykisk ohälsa.

Vad ger dig mest glädje?

– Att få vara med familjen, vänner och min pojkvän. När jag får sjunga, det är ett bra sätt att få ny energi och tankarna på annat. Jag blir också glad av att se att jag glädjer andra människor.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Ta bilen så lite som möjligt och försöka tänka på miljövänliga val då man är i affären, till exempel välja ekologiskt och närproducerat och minska på animaliska produkter.

Vad gör du för att koppla av?

– Bäst kopplar jag av då jag är ensam hemma och ser på någon serie eller lagar mat, det är ganska bra terapi. Jag tycker också om att handla och får gå runt i butiken hur länge jag vill. Gå ut och gå är också avkopplande.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag använder mycket Instagram och lite Facebook, där kommer jag dela information om luciainsamlingen så att människor vet vart pengarna går. Mitt budskap i kampanjen är att unga mår sämre, psykisk ohälsa ökar och det påverkar familjen och alla runt omkring. Utsatta familjer kanske inte alltid vågar be om hjälp och jag vill uppmuntra alla till att göra det.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 19 år.

Hemort: Närpes.

Bor nu: I Vasa.

Gör: Studerar första året till speciallärare.

Anmäld av: Sin mamma.

Musikintresse: Sjunger, gick musiklinjen i gymnasiet, tagit sånglektioner i två år.

Andra hobbyer: Laga mat och baka, fotograferar, umgås med kompisar, leda vattengymnastikkurser.

Läser just nu: Läser till tentamen. Men gillar att läsa deckare och thrillers.

Lagar helst i köket: Något italienskt som olika pastarätter eller husmanskost.

Instagram: @melissasundblaad

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning