Melanom är ett större hot än solkrämernas kemikalier

Bild: Mostphotos

UV-strålningen och behovet av solkräm ökar på sensommaren.

Innehållet i solkrämerna övervakas noggrant i EU.

– Inom EU får endast sådana ämnen användas som lagstiftningen tillåter. Dessutom ska alla solkrämer i EU ha en viss sorts solskyddsfaktor. Solkrämerna testas också för att säkerställa att det utlovade skyddet verkligen fungerar, säger expert Eeva-Mari Karine på Teknokemiska föreningen.

Solskyddskrämerna kan ha två olika sorters UV-filter. De absorberande eller kemiska skydden suger upp ultraviolett strålning och omvandlar den till värme. De reflekterande eller fysikaliska skydden reflekterar bort UV-strålningen från huden. UV-filtren som är tillåtna i Europeiska unionen definieras i EU:s kosmetikaförordning.

Enligt Teknokemiska föreningen är båda filtertyperna lika säkra både för vuxna och för barn. En del konsumenter har oroat sig för att de kemiska filterämnena absorberas av kroppen. Enligt föreningen ser hudens egen skyddsmekanism till att filtren inte sugs upp av kroppen genom huden, inte ens hos barn.

Melanom större hot

Solkrämer kan, precis som annan kosmetika, orsaka reaktioner för känsliga personer. Enligt Karine har man inte hittat ämnen som allmänt orsakar allergier i krämerna.

– Det är väldigt personligt vad som passar vem, säger Karine.

Hudförbundets verksamhetsledare Sirpa Pajunen påminner att det att man bränner sig och melanom utgör betydligt större hälsorisker än solkrämerna.

– Det allra bästa sättet att skydda sig är att undvika solen helt. Det är bra att skydda i synnerhet barn med klädesplagg.

Sommarens värsta UV-strålning kan ännu vara på väg, säger meteorolog Jari Tuovinen på Meteorologiska institutet.

Just nu förekommer måttlig UV-strålning i Finland på dagen. Det gäller att skydda sig för den. I augusti väntas UV-strålningen tillta från måttlig till kraftig.

Gränsen för måttlig UV-strålning brukar överskridas i Finland mellan mitten av juni och de första veckorna i augusti. Strålningen är som starkast mellan klockan 10 och 17. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning