Melankoli vann över färgsprak i UMK

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Norma John representerar Finland i Eurovisionen med låten Blackbird.

Glädjeskriken klingar i salen. Efter två timmar fyllda av musikuppträdanden, det ena spektakulärare än det andra är uttagningen till Eurovisionen, Tävlingen för ny musik UMK, äntligen avgjord.

Norma John representerar Finland i Eurovisionen i Kiev i Ukraina i maj med låten Blackbird. Indiepop-gruppen består av Leena Tirronen och Lasse Piirainen som också har gjort låten själva.

– Visst kom det som en överraskning, säger Leena Tirronen.

I förhandsröstningen placerade sig Norma John först på femte plats, men i den egentliga tävlingen var bandet såväl de utländska jurynas som åskådarnas favorit.

Jämfört med flera de andra numren var Norma Johns föreställning elegant behärskad. Tirronen uppförde balladen som behandlar slutet på ett förhållande i en svart klänning stående i ett dramatiskt rökhav, med Piirainen vid flygeln.

– Nu är riktingen mot Kiev och mot arbetsrummet för att slipa på föreställningen och skapa flera låtar, kommenterar Piirainen duons planer för den närmaste framtiden.

Emma led av tekniska problem

Förhandsfavoriten Emma kom på tredje plats i de utländska jurynas röstning. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Förhandsfavoriten Emma kom på tredje plats i de utländska jurynas röstning. Under själva finalen, där hon uppträdde som första, drabbades hon emellertid av vissa problem.

– Ljudet försvann och publiken klappade i lite annan takt än sången och i ett skede slocknade facklan, säger hon.

Det här störde emellertid inte som tittare, föreställningen var en fin inledning på showen. Den eteriska sångerskan uppförde sin Circle of Light ensam på scenen innanför en brinnande cirkel.

Emma säger att hon är glad över att Norma John vann, eftersom bandet var en av hennes egna favoriter.

– Det var meningen att det skulle bli så här, säger hon.

Det 16-åriga finlandssvenska hoppet Alva verkade lika sprudlande energisk efter tävlingen som på scen där hon uppträdde tillsammans med några unga dansare.

– Jag hade kul! Det var häftigt att komma bland de tio bästa, säger hon.

Alva uppträdde med låten Arrows. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

De övriga finalisterna var Günther & D'Sanz, My First Band, Zühlke, Club La Persé, Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies, Lauri Yrjölä och Anni Saikku.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning