Melania Trump anklagas för plagiat igen

Melania Trump lanserar kampanjen Be Best. Bild: Lehtikuva / AFP / Saul Loeb

Melania Trump har åter en gång åkt fast för att ha kopierat en text som ursprungligen skrevs av president Barack Obamas stab.

Presidenthustrun Melania Trump lanserade på måndagen kampanjen Be Best vars målgrupp är barn. Kampanjen är fru Trumps första försök att göra en samhällelig insats. Kampanjen lanserades med en text vars upphovsmakare beskrevs som Melania Trump och den nationella handelskommissionen.

Kort efter det att kampanjen hade lanserats uppdagades att texten till stora delar är identisk med en text som handelskommissionen publicerade under Barack Obamas år i Vita huset. Endast små justeringar hade gjorts.

Efter att bland annat The Guardian hade skrivit om plagiatet ändrades uppgiften om Melania Trump på Vita husets hemsida, nu står handelskommissionen som upphovsmakare till texten medan Melania Trump beskrivs som beskyddare av frågan.

Vita huset har erkänt att texten ändrats och motiverar det med att det förekommit oklarheter.

Melania Trump har också tidigare anklagats för kopiering, detta i samband med ett tal hon höll i samband med sin mans, Donald Trumps presidentvalvskampanj. Den gången var Melania Trumps tal ett plagiat av ett tal Michelle Obama hade hållit.

Be Best är en kampanj riktad mot nätmobbning och drogmissbruk samt för hälsosamma livsval. Vuxna uppmanas vara bäst på lära barn leva hälsosamt och uppföra sig ansvarsfullt på sociala medier.

Helsingin Sanomat var först med nyheten i Finland.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning