Mejade ned åtta i centrala New York – polisen utreder gärningsmannens motiv

Polisuppbåd vid platsen där vansinneskörningen ägde rum.Bild: Lehtikuva/AFP/Kena Betancur

Polisen försöker förstå vad som fick gärningsmannen att genomföra pickupdådet i New York. Den misstänkte 29-åringen kom till USA lagligt 2010 och jobbade som chaufför.

New York-polisen och den federala polisen FBI bad under tisdagskvällen allmänheten om hjälp med utredningen kring dådet på Manhattan. Bland annat uppmanades personer som tagit bilder eller filmat att skicka in materialet.

Polisen har ännu inte gått ut med namnet på den 29-årige uzbeken som pekas ut som gärningsman, men poliskällor uppger för flera medier att det rör sig om en person som åtminstone tidigare bott i Florida, och som kom till USA på laglig väg 2010.

Arbetat som chaufför

Kobiljon Matkarov, som beskriver sig som en bekant till mannen, säger till The New York Times att han var "en väldigt bra person" när mannen bodde i Fort Myers, Florida, där han ska ha arbetat som lastbilschaufför.

– Han gillade USA. Han verkade väldigt lycklig, och hela tiden var han väldigt glad och pratade som om allt var okej. Han verkade inte vara en terrorist, men jag kände inte honom närmare, säger Matkarov.

Enligt honom ska mannen ha flyttat till New Jersey, där han började arbeta för Uber. Uber bekräftar att han började köra för företaget för ungefär ett halvår sedan. Företaget har gått igenom den information de har om honom, och hittills har man inte hittat något som skulle tyda på att han var en säkerhetsrisk.

Gärningsmannen hyrde pickupen i New Jersey omkring en timme före dådet. Han körde sedan till New York där han plöjde sig fram motsvarande 14 kvarter, innan han krockade med en skolbuss och gick ut med dragna vapen, som senare visade sig vara ett luftvapen och ett paintballvapen. En polis sköt honom när han inte ville lägga ner dem, enligt polisen.

Lapp kan ge ledtråd

Enligt New York Times har mannen varit inblandad i någon sorts polisutredning tidigare, men det är oklart om han själv var misstänkt eller om det rörde sig om samröre.

I bilen ska en handskriven lapp ha hittats. Uppgifterna om vilket språk lappen ska ha varit skriven på varierar, enligt CNN ska det vara engelska, medan nyhetsbyrån AP:s källa säger att det rör sig om ett "utländskt språk". Båda källorna uppger dock att lappen stärker tesen om att det rör sig om terror. Enligt CNN ska dådet vara utfört i terrorgruppen IS namn. Enligt AP ska också mannen ha skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) när han klev ur pickupen.

Fakta

Så gick dådet till

Klockan 15.05 körde en man i en hyrd pickup in på West Side Highways cykelbana nära Houston Street på Manhattan i New York, och började köra söderut längs cykelbanan. Under färden blev flera cyklister och gångare påkörda.

Vid Chamber Street körde pickupen in i en skolbuss och skadade två vuxna och två barn.

Efter krocken gick den misstänkte ut med två skjutvapen. En polis konfronterade och sköt honom, gärningsmannen fördes skadad till sjukhus. På platsen hittades ett luftvapen och ett paintballvapen.

Sex personer bekräftades omkomna på plats, två fördes till sjukhus men avled av sina skador.

Ytterligare elva personer skadades allvarligt, men inte livshotande.

Källa: Polisens presskonferens

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00