Meghan och Harry stämmer brittisk press – "lögn på lögn"

Hertiginnan Meghan, prins Harry och lille Archie mötte kyrkoledaren och ärkebiskopen Desmond Tutu under sitt besök i Sydafrika. Bild: Henk Kruger/AP-TT

Ett privat brev som publicerades i Daily Mail blev droppen för hertigparet av Sussex. Nu har prins Harry och hertiginnan Meghan vidtagit rättsliga åtgärder.

I ett öppet brev, riktat till både undersåtarna och press, förklarar prins Harry varför han nu fått nog av det han beskriver som en klappjakt på sin hustru, hertiginnan Meghan och varför det är dags att sluta tiga i tysthet.

Prins Harry använder ord som skoningslös propaganda, lögner och dubbelmoral och riktar sig framför allt till den brittiska tabloidpressen. Samtidigt påpekar han att pressfrihet är en hörnsten i en västerländsk demokrati.

Bakgrunden är ett brev som hertiginnan Meghan skickade till sin pappa, Thomas Markle, i fjol. Thomas Markle läckte, eller sålde, brevet till Daily Mail. Brevet publicerades men inte i sin helhet. Meningar och enskilda ord rycktes ur sitt sammanhang vilket enligt prinsen innebar att läsarna fick en felaktig uppfattning om brevets innehåll.

Hertiginnan Meghan har, alltsedan bröllopet i maj 2018, fått utstå hård kritik i den brittiska tabloidpressen. Extra hätska har tongångarna varit efter hertigparets förstfödde, Archie, kom till världen i maj.

Att Meghan inte visade sig under mammaledigheten föranledde ilskna rubriker. När hertigparet förra veckan åkte i väg på en pr-resa till Sydafrika och glatt visade upp sin lilla älskling blev tonfallet genast positivt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning