Medvind på Hangöregattan

Efter fredagens regn och rusk, och lördagsmorgonens tjocka dimma bjuder Hangöregattan på så kallat gin och tonic-väder.

I klarspråk betyder det sol och lätt bris och upplevs som idealet bland seglare såväl som publik. Folk i seglingskläder, tävlingsdräkt, motorcykeljacka, bikini eller högklackat följer med de tvåhundra båtar som deltar i Finlands största kölbåtstävling. Under lördagens tävlingar brast en mast på en tävlingsbåt, men för övrigt har veckoslutet har gått lugnt till. Bortsett från den drabbade besättningen ler de flesta som ett hangökex.

Hur Hangöregattan kom till är en gåta, men det var innan Hangö segelföreningen var grundad. I 110 år har HSF varit verksam och lika länge har de arrangerat regattan. Numera delar de huvudansvaret med Hangö udds segelsällskap och Ekenäs segelsällskap.

– Vi vet faktiskt inte hur allt började, men det var praktiskt för seglare från Åbolands och Helsingfors att träffas halvvägs, säger HSF:s kommodor Kalle Niemi.

Med sina tre dagar och sjutton kölbåtsklasser anses regattan i Hangö vara Finlands största. Familjer och eliten seglar sida vid sida, men vissa klasser är endast öppna för toppen.

I fjol gjorde vi rekord med 210 deltagare och i år ligger siffran på fem färre

– Den tyngsta 8-metersklassen är fortfarande störst och vackrast, säger Niemi.

Årets nyhet är tävlingsklassen för moth-jollar, en lätt och snabbgående båt. För övrigt följer regattan samma lyckade koncept som de senaste åren.

– I fjol gjorde vi rekord med 210 deltagare och i år ligger siffran på fem färre.

Trots det ökade antalet tävlande har regattan som helhet lugnat ner sig under det senaste decenniet. Arrangörerna är enbart glada över att den så kallade regattasvansen har blivit kortare och att fokuset ligger på båtlivet. För dem som inte intresseras av själva regattan finns det allt fler festivaler och evenemang att välja mellan.

– Vi vill inte ha någon svinstia som stör vårt arbete. Under de värsta åren var vi tvungna att anställa ordningsvakter.

Niemi har varit med i arrangemangen sedan 70-talet och lyfter upp slutet av 80 till början av 90-talet som de stökigaste åren. Regattan är allt mer beroende av sponsorerna, men de vill inte understöda evenemang som spårar ur.

– Alla seglingsintresserade är välkomna, både tävlande och publik, säger Niemi.

Lugnt och lätt. Under lördagens tävlingar brast en mast på en tävlingsbåt, men för övrigt har veckoslutet har gått lugnt till. Bild: Jenny Blomqvist

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00