Medvedev viftar bort farhågor om Airiston Helmi: Strunt och paranoia

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger att tanken om att helikopterplattorna i den åboländska skärgården skulle ha ett ryskt militärstrategiskt syfte vittnar om ett "sjukt sinne" och är paranoia.

Det enorma polistillslaget mot bolaget Airiston Helmi med ryska bakgrundskrafter ska inte ha funnits med på agendan, då Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev och statsminister Juha Sipilä (C) träffades i Helsingfors på onsdagen. Så sade åtminstone Juha Sipilä då finska pressen efteråt frågade om misstankarna om att ryska militärstrategiska intressen kan ligga bakom projektet i och med att företaget har låtit bygga åtskilliga landningsplatser för helikoptrar på öar i Åbolands skärgård. De finländska journalisterna ville också veta om Ryssland tänker bistå Finland i att reda ut det misstänkta brottet.

Medvedev skakade på huvudet, höjde ögonbrynen och flinade åt frågan:

– Jag vet inte i vems sjuka sinne en sådan tanke kunde födas. Den är rakt ut sagt paranoid, sade Medvedev och tillade att brottsutredningen är Finlands egen sak.

– Finland kan som suverän stat utreda vad man vill. Det är er interna sak.

Medvedev tillade att om brottet gäller penningtvätt, som också är straffbart i Ryssland, så beviljar Ryssland naturligtvis hjälp på begäran. Men när frågan gick in på helikoptrarnas landningsplattor och deras eventuella funktion som militärstrategiska objekt, hade Medvedev svårt att hålla sig saklig.

Juha Sipilä replikerade kort med att fallet undersöks av polisen som misstänkt penningtvätt och skattebrott, och att det inte påverkar ländernas relationer.

Eftersom finska myndigheter har hållit fast vid att utredningen endast handlar om ekonomisk brottslighet, inte om säkerhetspolitik, har landets utrikespolitiska ledning än så länge sluppit att offentligt ta ställning till de skumma affärerna. Och genom att det officiella Finland endast kallar härvan "ekonomisk brottslighet" har det hittills inte blivit några kända utrikespolitiska eller diplomatiska konsekvenser av jättetillslaget mot de suspekta skärgårdsfastigheterna.

Samma dag som den ryska premiärministern besökte Helsingfors gick Centralkriminalpolisen ut med att CKP:s Cyberbrottscentrum granskar överbelastningsattacken mot finska myndigheter dagen innan.

Föregående dag hade Ryssland också gjort en annan markering och sänt ut två strategiska bombplan, så kallade TU-160 eller Blackjacks enligt Natos benämningar, som gjorde en flygtur ovanför Finska viken och tillbaka. Det här var andra gången någonsin som de nya strategiska planen som kan bestyckas med kärnvapen och som är världens största bombplan, var ute och flög i Östersjön.

Men då Medvedev och Sipilä under presskonferensen läste upp var sin kommuniké valde de att inte fokusera på tråkiga saker och räknade i stället upp turistströmmar över gränsen och hur mycket finska investeringar som har gjorts i Ryssland.

Rysk irritation över att Hanhikivi dröjer

Uppe på agendan var också kärnkraftverket på Hanhikivi som byggs av ryska statsägda Rosatom och som väntar på att finska myndigheter ska ge grönt ljus för att bygget kan komma i gång.

– För oss är säkerheten allra viktigast och att föreskrifterna följs, kommenterade Sipilä de utdragna förberedelserna.

En viss irritation över att Finland ännu inte har beviljat byggtillstånd kunde skönjas hos Medvedev.

– Vi diskuterade tidtabellen. För oss är det mycket viktigt att få byggnadstillstånd, sade Medvedev och verkade något irriterad över att processen drar ut på tiden.

Beröm för Nord Stream 2

Däremot verkade Medvedev belåten över hur Finland har förhållit sig till den ryska gasledningen, Nord Stream 2, som väcker delade känslor bland länderna kring Östersjön. Finland har i motsats till många andra länder sagt att gasledningen enbart är en miljöfråga och inte handlar om säkerhetspolitik.

– Jag vill tacka Finland för ett konstruktivt förhållningssätt till Nord Stream 2. I den finska ändan har vi redan satt i gång arbetet med ledningen, sade Medvedev triumferande.

Den ryska problemavfallsanläggningen Krasnyj Bor som har beskrivits som en farlig miljöbomb strax öster om S:t Petersburg avhandlades också vid träffen. Medvedev sade att Ryssland är intresserat av att använda finskt kunnande för att åtgärda anläggningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning