Medmänskliga värderingar?

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Jag kan inte förstå vad vår statsminister Sipilä menar när han säger att hans och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-ahos värderingar beträffande flyktingar skiljer sig oacceptabelt mycket.

Förstår inte Sipilä att vår flyktingpolitik i högsta grad är ett uttryck för våra mänskliga värderingar? Det är rent sofisteri att säga att man kan vara av olika åsikt om vår flyktingpolitik, men att man inte får använda ett rasistiskt språk om flyktingar. Samtidigt är vår nuvarande flyktingpolitik ett utryck för rent människoförakt!

Migrationsverket (Migri) rapporterar att läget i Irak och Afghanistan skärpts, men att detta knappast innebär att fler asylsökande beviljas rätt att stanna. Jag vill citera en SFP-politiker som på Riksdagshuset trappa tog emot en delegation till förmån för flyktingar för många år sedan och sade: "När vi stiftade lagen om asylrätt, hade vi ingen aning om att lagen skulle tolkas såsom det görs.". Uttalandet är fullt giltigt i dag.

Migri talar om förflyttningsmöjligheter inom ovannämnda krigsdrabbade länder. Detta är ett helt verklighetsfrämmande tal. Migri borde resa dit och bekanta sig med verkligheten i de länder dit de vill sända människor tillbaka.

Ett exempel: Min vän är flykting från Irak. Han är sunni och har varit yrkesmilitär i sitt hemland. Därför är han eftersökt av shia-milisen. Han säger själv att om han sänds hem sätts han i fängelse och avrättas. Hans hustru och två döttrar på 11 och 12 år bor i Bagdad. För att tvinga hem honom våldförde sig shia-aktivister på hans dotter och sände honom bilder av flickan, blodig och med ena benet i paket. Bilderna visade han mig och sade att de också sänts till den advokat som överklagat Migris utvisningsbeslut. Han har nu väntat över ett år på förvaltningsdomstolens beslut.

Det är helt onödigt att hänvisa till medmänskliga värderingar när man godkänner att vår flyktingpolitik ser ut som i detta och många andra fall.

Ulf Emeleus Pastor em. Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03