Medlingen misslyckades – elektriker i strejk på onsdag

Elektrikerförbundet varslar om strejk på onsdag. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Parterna nådde ingen lösning under måndagens förhandlingar. Medlingen kan återupptas nästa vecka, meddelar riksförlikningsmannen.

Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Teknologiindustrin strandade utan resultat på måndagen. Det meddelar Riksförlikningsmannens byrå.

– Det går inte att nu lösa tvisten genom medling. Strejken börjar den första november, säger riksförlikningsman Minna Helle i ett meddelande på Twitter.

Förhandlingarna återupptas eventuellt nästa vecka.

– Situationen är mycket allvarlig. Förhandlingarna fortsätter då det finns förutsättningar för det, säger Helle i ett pressmeddelande.

Tvisten handlar om elektrikernas förhandlingsbefogenheter i framtiden. Förbundet vill förhandla separat med Teknologiindustrin.

Elektrikerförbundet har varslat om en veckolång strejk på onsdag morgon. Den omfattar ett tusental elmontörer i 15 företag som är viktiga för exporten.

Elektrikerförbundets styrelse lämnade i torsdags ett varsel till riksförlikningsmannen om en ytterligare strejk 10–27 november. Den skulle omfatta nästan 2 500 medlemmar som arbetar i Teknologiförbundets avtalsbranscher. Sympatiåtgärderna skulle gälla eljobb i pappersindustrin och den mekaniska skogsindustrin, som omfattar cirka 700 elmontörer. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning