Medlingen misslyckades – elektriker i strejk på onsdag

Elektrikerförbundet varslar om strejk på onsdag. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Parterna nådde ingen lösning under måndagens förhandlingar. Medlingen kan återupptas nästa vecka, meddelar riksförlikningsmannen.

Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Teknologiindustrin strandade utan resultat på måndagen. Det meddelar Riksförlikningsmannens byrå.

– Det går inte att nu lösa tvisten genom medling. Strejken börjar den första november, säger riksförlikningsman Minna Helle i ett meddelande på Twitter.

Förhandlingarna återupptas eventuellt nästa vecka.

– Situationen är mycket allvarlig. Förhandlingarna fortsätter då det finns förutsättningar för det, säger Helle i ett pressmeddelande.

Tvisten handlar om elektrikernas förhandlingsbefogenheter i framtiden. Förbundet vill förhandla separat med Teknologiindustrin.

Elektrikerförbundet har varslat om en veckolång strejk på onsdag morgon. Den omfattar ett tusental elmontörer i 15 företag som är viktiga för exporten.

Elektrikerförbundets styrelse lämnade i torsdags ett varsel till riksförlikningsmannen om en ytterligare strejk 10–27 november. Den skulle omfatta nästan 2 500 medlemmar som arbetar i Teknologiförbundets avtalsbranscher. Sympatiåtgärderna skulle gälla eljobb i pappersindustrin och den mekaniska skogsindustrin, som omfattar cirka 700 elmontörer. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning