Medlingen misslyckades – elektriker i strejk på onsdag

Elektrikerförbundet varslar om strejk på onsdag. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Parterna nådde ingen lösning under måndagens förhandlingar. Medlingen kan återupptas nästa vecka, meddelar riksförlikningsmannen.

Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Teknologiindustrin strandade utan resultat på måndagen. Det meddelar Riksförlikningsmannens byrå.

– Det går inte att nu lösa tvisten genom medling. Strejken börjar den första november, säger riksförlikningsman Minna Helle i ett meddelande på Twitter.

Förhandlingarna återupptas eventuellt nästa vecka.

– Situationen är mycket allvarlig. Förhandlingarna fortsätter då det finns förutsättningar för det, säger Helle i ett pressmeddelande.

Tvisten handlar om elektrikernas förhandlingsbefogenheter i framtiden. Förbundet vill förhandla separat med Teknologiindustrin.

Elektrikerförbundet har varslat om en veckolång strejk på onsdag morgon. Den omfattar ett tusental elmontörer i 15 företag som är viktiga för exporten.

Elektrikerförbundets styrelse lämnade i torsdags ett varsel till riksförlikningsmannen om en ytterligare strejk 10–27 november. Den skulle omfatta nästan 2 500 medlemmar som arbetar i Teknologiförbundets avtalsbranscher. Sympatiåtgärderna skulle gälla eljobb i pappersindustrin och den mekaniska skogsindustrin, som omfattar cirka 700 elmontörer. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46