Medlemmar av Windsorätten hängivnare nazianhängare än befarat

Hertigparet av Windsor frotterade sig med nazisterna och släppte aldrig drömmen om att få återvända till Storbritannien – som kung Edward VIII och drottning Wallis. Bild: Michael Ochs Archives

De brittiska kungligheternas dragning till nazismen är känd sedan tidigare. En tysk dokumentär visar att en del medlemmar av ätten Windsor var hängivnare nazistanhängare än befarat.

DOKUMENTÄR

Historia: Brittiska kungahuset och nazisterna

Yle Arenan och Yle TV1 11.5 kl. 19.00 och 16.5 kl. 8.05.

Wallis Simpson har beskrivits som den amerikanska frånskilda häxa för vars skull kung Edward VIII abdikerade i november 1936. Paret gifte sig ett halvt år efter abdikationen men Wallis släppte inte ambitionen att bli drottning av Storbritannien. Hon var också känd för att vara omåttligt slösaktig.

Men Wallis Simpson var även en anhängare av Adolf Hitler. Hon beundrade Führern och när hon hade mött sin blivande man, kung Edward VIII, styrde hon honom mot nazismen.

Den tyska dokumentären The Royals, The British Aristocracy and the Nazis handlar dels om relationen mellan Edward VIII och Wallis Simpson och deras gemensamma mål, dels om den besatthet av ytterhögern som från och med slutet av 1930-talet rotade sig hos den brittiska aristokratin.

Edward VIII och Wallis Simpson umgicks med och beundrade den brittiske fascistledaren Oswald Mosley. Parets nazistsympatier var kända bland de styrande i Storbritannien och en anledning till att premiärminister Stanley Baldwin motsatte sig äktenskapet mellan Edward VIII och Wallis.

Abdikerade för kärleken

Dramat slutade med att Edward VIII abdikerade efter ett knappt år som kung. Han tilldelades titeln hertigen av Windsor och gifte sig med sin Wallis ett halvt år senare. Paret återvände aldrig till Storbritannien men ägnade de första åren av sitt äktenskap åt att hänsynslöst arbeta för att återta en kunglig position.

Wallis Simpson var gift med Ernest Simpson när hon mötte kung Edward VIII. Paret höll kontakt också efter skilsmässan. Bild: ZDF/Andrea Oster

Att Edward VIII hyste sympatier för nazisterna är känt men hur långt han var beredd att gå är nytt. Under sin tid som kung visade han sig med Hitler; efter att ha nedgraderats till hertig av Windsor fortsatte han sina ansträngningar för att tyskarna skulle få herraväldet över Europa.

Det nygifta hertigparet blev inbjudet till Tyskland och resan utmynnade i en propagandatriumf för Nazityskland. De fick träffa de nazistiska höjdarna, inklusive Hitler, och på ett foto ses hertigen göra nazihälsning.

Propagandaministern Joseph Goebbels beklagade att hertigen inte längre var kung, om han hade varit det hade Tyskland kunnat liera sig med Storbritannien.

Hertigen själv gick längre.

"Om Storbritannien sönderbombas i ett blixtangrepp får vi fred", ansåg han.

Uttalandet finns dokumenterat.

Väcker obehag

Till slut fick kung George VI (hertigens lillebror och drottning Elizabeth II:s pappa) nog och skickade hertigparet till Bahamas under förevändning av att hertigen skulle vara guvernör. Där fortsatte spelet – hertigen och hertiginnan besökte regelbundet USA och lobbade oförtrutet för att USA inte skulle ansluta sig till kriget. Ansträngningarna var lönlösa och vid det laget var paret stenhårt övervakat av FBI.

De forskare som uttalar sig i dokumentären beskriver hertigen av Windsor som en landsförrädare, ivrigt påhejad av sin hertiginna.

Flera filmer har tidigare lyft fram hertigens sympatier för Nazityskland och de behandlades även i tv-serien The Crown. Ändå är det omöjligt att inte bli illa berörd av denna fascinerande dokumentär. Hertigen av Windsor framstår inte som fullt så naiv som tidigare och hertiginnan som ännu mer diabolisk än hon har framställts som, vilket inte vill säga lite.

Förfärligt är också det foto som visar hur Edward VIII och prinsessan Elizabeth (senare drottningmodern) skrattande instruerar den lilla prinsessan Elizabeth (nuvarande drottningen) att göra Hitlerhälsning.

Annika Hällsten Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning