Nya uppgifter om flygolyckan i Zimbabwe – finska myndigheter väntar på bekräftelse

Räddningspersonal letar igenom området där flygplanet har störtat. Bild: Lehtikuva-AFP/Bekithemba Dube

Fyra finländare har omkommit i en flygolycka i Zimbabwe, skriver nyhetssajten Zimlive. Finländska myndigheter har ännu på lördagsmorgonen inte fått en officiell bekräftelse av uppgifterna. Männen uppges vara i 50-årsåldern.

Enligt nyhetssajten Zimlive kraschade ett Cessna 182-flygplan in i en stenklippa på fredagen. Olyckan skedde nära staden Masvingo i södra Zimbabwe. Ytterligare rapporterar sajten att planet var på väg mot Victoriafallen i norra delen av landet

Det har kretsat olika uppgifter i medier sedan ett litet plan kraschade i Zimbabwe på fredagen. Enligt nyhetssajten Zimlive har fem personer dött, varav fyra är finländare. Enligt Zimbabwe Situation har polisen hittat ett finskt identitetsbevis efter kraschen, men det är svårt att identifiera personerna eftersom kropparna är så illa tilltygade.

Den finländska konsulns hustru Sally Ward säger till nyhetsbyrån AFP att turisterna var i landet för att jaga. Enligt Zimbabwe Situation har polisen hittat ett finskt identitetsbevis efter kraschen.

På lördagsmorgonen uppger det finländska utrikesministeriet till HBL att de från lokala myndigheter har fått uppgifter att fem personer har dött, och att fyra troligen är finländare, men man väntar ännu på en officiell bekräftelse.

Enligt tidningen The Mirror i Masvingo är kropparna så illa tilltygade efter kraschen att det försvårar identifikationen. Enligt polisen ska kroppar och bagage ha spritts ut på ett större område, skriver The Mirror.

Polisens informatör i Zimbabwe säger till Yle att åtminstone tre utlänningar har dött samt piloten. Vad beträffar den femte personen pågår ännu undersökningar. Männen ska vara 50, 51 och 53 år gamla.

Olycksutredningscentralen försöker tillsammans med Utrikesministeriet bekräfta uppgifterna och samla in mer uppgifter om vad som har hänt.

Olycksutredningscentralens chef Veli-Pekka Nurmi säger att det har varit omöjligt att få kontakt med Zimbabwes luftfartsmyndigheter.

– Vi har bett om information i enlighet med internationella avtal, men det verkar inte som att det händer någonting där under veckoslutet. Det börjar se ut som att vi får fortsätta på måndag.

Enligt Nurmi är det Zimbabwes myndigheter som har ansvar för utredningen, men eftersom finländare är involverade så har de finländska myndigheterna en plikt att hjälpa till. Framför allt gäller det att bidra med information.

– Jag tror inte att vi kommer att skicka någon som skulle bidra med den tekniska utredningen på plats. Det är framför allt flygbolaget och tillverkaren som kan göra det, säger Nurmi

Artikeln har uppdaterats.

En bild tagen med mobilkamera visar flygplansdelar nära staden Masvingo. Bild: Lehtikuva-AFP/Bekithemba Dube

Enligt medieuppgifter ska planet har varit på väg mot Victoriafallen. Bild: Lehtikuva/AFP/Zinyange Auntony

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning