Medierna tappar i förtroende

"Medierna publicerar lösa rykten, rena skrönor varvade med allsköns annat bråte, vad helst för att smutskasta Trump."

HBL följer USA:s konventionella medier (mainstream media) i sin rapportering, sina nyheter och sina kommentarer gällande USA och dess president Donald Trump. Här några plock börjande i september 2016:

Trump kan inte bli vald. Trump är paranoid då han hävdar att motståndarna till honom, demokraterna och Obama-administrationen, tjuvlyssnar på hans valkampanj. Trump och hans kampanj begår landsförräderi (collusion) med Ryssland för att vinna valet, och vann valet tack vare Rysslands inblandning. Trump är rasist, kvinnoföraktare och sinnessjuk på mer än ett sätt, han inbillar sig att medierna behandlar honom osakligt och rapporterar negativt och vinklat, han döper de konventionella medierna till fake news, falska nyheter.

Trump blev vald till president och tillträdde i januari 2017. Mediernas rapportering har inte ändrats och Trump kallar fortsättningsvis medierna för fake news.

FBI har tjuvlyssnat på Trumps kampanj det är klart. Inga åtal gällande förräderi har, tillsvidare, väckts mot någon.

FBI-chefen James Comey, FBI:s vice chef Andy McGabe, och FBI:s chefsutredare Peter Strzok har fockats. Tidigare CIA-chefen John Brennan har fråntagits sina rättigheter att få tillgång till underrättelseuppgifter. Allt detta med anledning av oegentligheter dessa personer har begått i sin tjänst. Allt har samband med tjuvlyssnandet på Trumps kampanj och den utredningen är inte heller klar ännu.

Förräderiundersökningen ledd av särskilde åklagaren Rober Mueller har fortgått i snart 18 månader. Valda delar av undersökningen "läcker" till medierna – si och så med sekretessen inom FBI.

Medierna publicerar lösa rykten, rena skrönor varvade med allsköns annat bråte, vad helst för att smutskasta Trump. Enligt en undersökning har mer än hälften av USA:s befolkning slutat tro på att de stora medierna strävar efter opartisk nyhetsförmedling. Fake news-namnet har kommit för att stanna och det är mediernas eget fel.

HBL publicerar helt i linje med fake news en "analys" av Juri von Bonsdorff (HBL 16.8).

Innehållet är ett hopkok av CNN-rapporter, varvat med von Bonsdorffs snusförnuftiga kommentarer. Saken handlar om Omarosa Manigault Newman som Trump sparkat från sin post i Vita huset. Omarosa har gett ut en bok där hon säger att det finns en gammal ljudinspelning där Trump använt n-ordet. Trump säger att Omarosa är en lögnare.

Är denna helt värdelösa sak värd att publicera i HBL? Enda avsikten är smutskastning och illvilja – den vinklade rapporteringen är typisk fake news.

HBL:s syn på Trump som person ändras inte av min skrivelse men jag hoppas att HBL i stället för att kopiera allt träck medierna skriver skulle ta ett vaket perspektiv. Jämfört med landsförräderi, vansinne och rasism, är dumheter som "Stormy Daniels" och nu Omarosa rena bagateller.

För om förräderiutredningen inte utmynnar i någonting och visar sig vara den "häxjakt" Trump säger att den är – en komplott av demokraternas höjdare och höga FBI-direktörer – är det svårt att se hur medierna någonsin blir av med fake news-stämpeln.

Medierna har tappat och tappar i förtroende genom vinklad rapportering.

Vilhelm Franck Tammerfors Svar

Med jämna mellanrum förs det fram åsikter om att medierna mörkar information, har en egen agenda och ägnar sig åt illvillig smutskastning.

Varför skulle vi det?

HBL:s uppdrag är att förmedla vad som händer i samhället. Det är journalistens plikt att sträva efter en sanningsenlig informationsförmedling, och den regeln är ett rättesnöre för alla som arbetar för seriösa medier. Den gäller även för HBL:s bevakning av president Trump. Har vi fört fram faktafel så rättar vi, det är också en del av det journalistiska ansvaret.

Men president Trumps administration liksom hans beteende kan klassas som exceptionella, på alla skalor, och det är det vi belyser för våra läsare. Sedan har var och en rätt att forma sin egen bild om Trump utgående från de nyheter och analyser man väljer att ta till sig.

Att Vilhelm Franck får utnyttja sin yttrandefrihet och att HBL väljer att publicera hans åsikter på insändarplats är ett exempel på hur medier i ett demokratiskt samhälle fungerar.

Susanna Ilmoni HBL:s chefredaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning