Medier: Trump och demokrater överens om att skydda "drömmare"

Tusentals har demonstrerat för Daca. Bild: AFP / Lehtikuva / Ethan Miller

USA:s president Donald Trump har kommit överens med demokratledare om att man ska göra upp en plan för att skydda de så kallade "drömmarna", dreamers, från deportering, rapporterar bland annat Washington Post.

Tidningen Guardian skriver att det är senatens demokratledare Charles Schumer och representanthusets demokratledare Nancy Pelosi som berättade om saken efter en middag med Trump. I ett pressmeddelande från Vita huset beskrevs mötet som konstruktivt och att bland annat gränssäkerhet och migrantprogrammet Daca behandlats.

Trumpadministrationen meddelade förra veckan att man tänker riva upp Daca som skapades av Trumps företrädare Barack Obama. Daca är programmet som låtit ungefär 800 000 personer, som kommit illegalt till USA då de varit barn, studera och jobba i USA. Förutsättningen har varit att de varit under 16 år då de kommit till landet och att de inte har gjort sig skyldiga till brott.

Obama satte igång programmet för fem år sedan för att papperslösa immigranters barn ska kunna studera och jobba lagligt i USA, utan att behöva frukta deportering. På så vis ville man förebygga utslagning och kriminalitet.

Stark kritik mot Trump

Om programmet lades ner såsom Trump planerat skulle de tvååriga uppehållstillstånden inom Daca inte dras in direkt, men de skulle inte förnyas. Trumps beslut ledde till hård kritik från såväl fackföreningschefer, företagsledare, religiösa grupperingar som demokraterna, och en del republikaner.

En del delstater beslöt sig för att de ska stämma Trumpadministrationen efter beslutet. Bland dem finns New York, Illinois, Washington och Hawaii.

Också tidigare presidenten Obama fördömde Trumps beslut att riva upp programmet och vädjade till kongressen för att den ska ingripa. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning