Ytterligare två gripna för nyårsmassakern i Istanbul – gärningsmannen lär vara kirgizisk IS-krigare

Folkmassan bär fram en likkista i Istanbul, dagarna efter terrordådet på en av stadens mest populära nattklubbar. Bild: Lehtikuva / AFP / Bulent Kilic

Turkisk polis har gripit två utländska medborgare misstänkta för kopplingar till nattklubbsattacken. Männen greps på flygplatsen Atatürk på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Dogan.

Det är oklart om någondera av de två gripna är den misstänkte gärningsmannen, som sköt ihjäl 39 nyårsfirare på en nattklubb i Istanbul. Turkiska medier utpekar honom som en 28-åring från Kirgizistan som tidigare har stridit för terroristnätverket Islamiska staten i Syrien.

Mannens sätt att använda vapnet och hans övriga agerande tyder på erfarenhet från stadskrig i Syrien, skriver tidningen Hürriyet.

Han sköt från höften så som stadskrigare gör och sköt inte riktade skott på skarpskyttevis, skriver tidningens kolumnist Abdulkar Selvi. Han drabbades inte heller av panik utan avfyrade över 120 skott innan han försvann i natten.

Selvi anser att mannen hade plockats ut för att genomföra attacken. Enligt Selvi har han identifierats, och utredarna säger att han har rötter i Centralasien. Det turkiska mediebolaget TRT har sett hans pass och ger ut hans namn och ett foto på honom. Mannen är 28 år och har kirgiziskt pass.

I måndags greps åtta personer misstänkta för kopplingar till dådet, men 28-åringen fanns inte bland dem.

Flera bilder och videor på den misstänkte har publicerats, bland annat en video där han filmar sig själv. Videon uppges ha gjorts före attacken. Ögonvittnesskildringar beskriver gärningsmannens utstuderat brutala agerande.

– Någon skrek att skott avlossats, men jag trodde inte på det förrän jag såg skytten och han började skjuta vilt omkring sig, säger en av de överlevande, amerikanen Jake Raak, till NBC News.

Terrorgruppen IS hävdade enligt nyhetsbyrån Reuters under måndagen att "kalifatets soldat" låg bakom massakern. Raak, som själv träffades i höften, vittnar om den hjälplöshet han kände under attacken.

– När han sköt mig så rörde jag mig inte. Jag blev skjuten när jag redan låg ner på golvet. Han sköt folk som redan blivit träffade, säger Raak.

Den exklusiva nattklubben är populär bland kändisar och utlänningar och nästan två tredjedelar av de döda var inte turkiska medborgare.

Tidningen Haber Türk skriver att mannen kom till Istanbul från Konya i centrala Turkiet tillsammans med en kvinna och två barn för att inte väcka misstankar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46