Medier: Forskare fick reprimand för vilseledande pressmeddelande

En docent i evolutionspsykologi vid Åbo universitet har tillrättavisats för att han i ett pressmeddelande kom med överdrivna påståenden om vad hans forskargrupp lyckats med. Bild: Emma Strömberg/SPT

En docent vid Åbo universitet menade att hans forskningsgrupp hade avslöjat mekanismerna bakom bipolär sjukdom. "Avslöjat" har nu ändrats till "utrett" i pressmeddelandet.

Markus J. Rantala, docent i evolutionspsykologi vid Åbo universitet, har fått en reprimand av universitetet för att han brutit mot god forskningspraxis.

Det rapporterar tidningen Turun Sanomat som i sin tur hänvisar till ett färskt reportage på sajten Long Play.

Reprimanden gäller ett pressmeddelande i januari som hävdade att Rantala och hans internationella forskarteam avslöjat mekanismerna bakom bipolär sjukdom (på finska "ratkaisseet kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismin").

Forskarna hävdade bland annat att bipolär sjukdom beror på att människans inre klocka störts av kronisk stress och en konstant låggradig inflammation. Forskarteamet kopplade även bipolär sjukdom till den västerländska livsstilen.

Senare i januari skrev tre psykiatriker en insändare i Turun Sanomat där de menade att Rantala och hans team inte har studerat människor med bipolär sjukdom, utan "byggde upp sin hypotes genom att selektivt förena tidigare forskningsresultat".

Insändarskribenterna ansåg även att forskarna kom med dåligt underbyggda och potentiellt skadliga påståenden om hur vården bör se ut.

"Agerade oansvarigt"

Rantala ska ha fått sin reprimand i somras.

Universitetets vice rektor Kalle-Antti Suominen säger till Turun Sanomat att det inte är universitetets uppgift att bedöma själva forskningen, men att en utredning visade att Rantala agerat oansvarigt då han i pressmeddelandet påstod att forskarna avslöjat mekanismerna bakom sjukdomen.

Pressmeddelandet finns kvar på Åbo universitets webbplats, men har uppdaterats vid två tillfällen. Den 24 juni ändrades formuleringen om att forskarna har "avslöjat" mekanismerna bakom bipolär sjukdom till att de har "utrett" mekanismerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning