Mediemogulen Jimmy Lai nekas borgen

Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai lämnar Hongkongs högsta domstol på tisdagen. Bild: STR/Lehtikuva-AFP

Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai kommer fortsatt att vara fängslad, sedan Hongkongs högsta domstol nekat honom möjligheten att bli frisläppt mot borgen.

Jimmy Lais rättsfall följs noga eftersom det är det hittills första som fullt ut prövar den nya strikta säkerhetslag som infördes i Hongkong av Peking i somras.

Att Lai inte släpps fri mot borgen i väntan på rättegång är ett tydligt avsteg mot Hongkongs tidigare praxis att tillåta borgen för dem som misstänks för icke-våldsbrott.

73-åringen äger den prodemokratiska tidningen Apple Daily och är en av över hundra personer som misstänks för brott mot den nya säkerhetslagen. Han misstänks bland annat för att ha samarbetat med andra länders regeringar genom att ha uppmanat dem att engagera sig i situationen i Hongkong.

Lai greps i december, men släpptes strax därpå mot en borgenssumma på 10 miljoner hongkongdollar, motsvarande drygt en miljon euro. Efter bara omkring en vecka frihetsberövades han dock igen eftersom beslutet att släppa honom hade överklagats till en högre instans. Högsta domstolen ansåg att han skulle sitta fängslad fram till den nya borgensförhandlingen, som alltså nu har ägt rum.

Pekings kontroversiella säkerhetslag har kritiserats för att begränsa Hongkongbornas friheter och anses utarma regionens tidigare relativa oberoende från Fastlandskina. Myndigheterna i Hongkong och Peking tillbakavisar kritiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning