Nobelpriset i medicin går till cancerforskare – "Åh, herregud"

Thomas Perlmann, sekreterare för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, tillkännager vinnarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Bild: Lehtikuva / AFP / Jonathan Nackstrand

James P Allison och Tasuku Honjo blir 2018 års vinnare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De prisas för upptäckten av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

– Åh, herregud, säger en yrvaken James P Allison när TT berättar den glada nyheten för honom.

– Tack, tack, wow, fortsätter den chockade professor, som precis förärats ett av de finaste forskningspriser man kan få.

Tillsammans med Tasuku Honjo delar han 2018 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, meddelar Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet. Forskarna har etablerat en helt ny princip för cancerbehandling genom att förstärka immunsystemets inneboende förmåga att angripa tumörceller, enligt Nobelförsamlingen.

Släppa bromsen

James P Allison studerade ett protein som har visat sig fungera som en broms i immunsystemet. Han insåg då möjligheten att släppa på bromsen så att immunsystemet aktiveras.

Tasuko Honjo upptäckte samtidigt ett nytt protein på immuncellerna och kunde visa att också detta fungerade som en broms.

Allisons och Honjos forskning betecknas som banbrytande, en milstolpe i kampen mot cancer.

Upptäckten har lett till en utveckling av en terapi för cancerpatienter. År 2012 visade kliniska studier mycket goda behandlingseffekter vid flera olika cancersjukdomar, inklusive melanom, det vill säga hudcancer.

Dramatiska resultat

Resultaten var dramatiska och i flera fall ledde terapin till långvarig effekt på tumörer som tidigare ansetts vara icke behandlingsbara.

Nu vet man att behandlingsstrategin, som ofta benämns "checkpoint-terapi", på ett avgörande sätt har förbättrat prognosen för många svårt sjuka cancerpatienter.

Förra året fick amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young dela på priset för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

På tisdag tillkännages fysikpristagaren och på onsdag är det kemiprisets tur. På fredag meddelas i Oslo vem som får fredsutmärkelsen och nästa måndag vinnaren av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Litteraturpriset utgår i år på grund av krisen i Svenska Akademien.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning